Meghalt Claude Lefort francia filozófus

2010. október 6. - 07:46 | Kultúra
86 éves korában elhunyt Claude Lefort francia filozófus, aki a totális politikai rendszerek egyik legismertebb bírálója volt a 20. században. A francia filozófus halálhírét a Liberation nevű francia lap tette közzé a halálozási rovatban.

Filozófusként mindvégig a modern társadalmak politikai élete és annak értelmezhetősége foglalkoztatta. Nevéhez fűződik a politikai filozófia megújítása. Iskolát teremtett mindazzal, amit a modern demokrácia lényegéről állapított meg, egyrészt a politikai gondolkodás új formájának megalapozásával, másrészt a modern demokrácia történeti elemzésével. Téziseinek nemcsak nemzetközi visszhangja, hanem nagy nemzetközi hatása is lett.

Lefort alapította a másik francia filozófussal, Cornelius Castoriadis-szal a Szocializmus vagy Barbarizmus című szemlét, amely a radikális libertárius szocialistának nevezett irányzat szócsöve lett.
Világhírűvé olyan könyvek tették, mint a "Modern társadalmak politikai formái: bürokrácia, demokrácia, totalitarizmus" vagy a "Demokrácia és politikai elmélet", valamint a "Kommunizmus és a demokrácia dilemmái".

Claude Lefort 2004. december 14-én az ELTE tiszteletbeli doktora és professzora címet kapta meg Budapesten.

FH/para