Kimerevített rajzfilmkockák

2010. október 12. - 17:35 | Kultúra
A X. Animációs filmek biennáléjának kísérőprogramjaként nyílik október 14- én csütörtökön délután 17 órakor Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező, művelődéstörténész és illusztrátor kiállítása a Pozsonyban, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében.

Jankovics Marcell a magyar animációs filmművészet meghatározó alakja. Első egész estés rajzfilmjében (János vitéz 1973) már megmutatkozik a népművészeti motívumok iránti vonzalma.

A néprajzhoz, kultúrtörténethez való visszanyúlás és a meglepő vizuális ötletek jellemzik későbbi munkáit is (Magyar népmesék, Fehérlófia, Ének a csodaszarvasról). Karakteresen stilizált, mozgalmasan gomolygó, szimbólumokkal és utalásokkal teli, ám mégis tömör stílust alakított ki. Madách Imre művének animációs filmváltozatát, Az ember tragédiáját több, mint húsz éven át készítette, a 179 perces monumentális alkotást életműve lezárásának tekinti.

A pozsonyi kiállítás anyaga Az ember tragédiája és az Ének a csodaszarvasról c. filmekből készült válogatás. A tárlat november 10-ig tekinthető meg munkanapokon 10:00 és 18.00 között.

(juk)

Címkék: Jankovics Marcel, MKKI