Tárva-nyitva a Rádio_FM ajtaja

2010. október 25. - 19:31 | Kultúra
Holnap, október 26-án, kedden bárki bekukkanthat a Rádio_FM stúdióiba, találkozhat a műsorvezetőkkel és különféle alternatív zenészekkel – csak el kell látogatnia a pozsonyi fordított piramisba. Ajánló

A nyitott nap apropója a Rádio_FM megmaradásának ténye, amely nem is olyan rég még kétséges volt. Daniel Krajcer kulturális miniszter ugyanis bejelentette, összevonja a Szlovák Televíziót és Rádiót, ennek következtében pedig két rádiócsatornát megszüntet – az egyik épp a Rádio_FM lett volna, amely a nem mainstream kultúrát kedvelő, (többnyire) fiatalok kedvenc műsorszórója. A hír hallatán óriási tiltakozóhullám indult (főként) a Facebook nevű közösségi oldalon; csatlakozni lehet(ett) néhány olyan csoporthoz, melynek tagjai nem tetszésüket fejezték ki Krajcer tervét illetően, és azt kérték tőle, változtassa meg döntését. Másnap a politikai műsorvezetőből lett miniszter bizonyítványát az SaS elnöke, Richard Sulík magyarázta, illetve nyugtatott meg mindenkit, hogy az említett rádió léte nem forog kockán.



Szlovákiában az underground kultúra népszerűsítésében kulcsszerepet tölt be a Rádio_FM, mely most hallgatóit a közszolgálati rádió épületébe (a fordított piramisba) invitálja, ahol találkozhatnak a reggeli műsor vezetőivel, Dominikával és Egóval, később összefuthatnak DJ Bibával,  Nikával és a hírhedt Daniel Baláž-Pavol Hubinák párossal is. Rajtuk kívül zenészekkel lesz tele a rádiósok székhelye: napközben koncertet ad például a Puding pani Elvisovej, a Billy Barman, a The Uniques, a csehországi Kazety, majd este a The Ills, Vec és a Noisecut. Mindezen fellépéseket, ahogy B-Complex DJ-szettjét is élőben közvetíti a rádió. Az érdeklődők reggel 8-tól 17-ig nézhetnek be a kulisszák mögé, az esti koncertek 18 órakor kezdődnek az 5-ös stúdióban, az egész akció fedőneve pedig: Új zene, öreg rockereknek – amelynek ötletgazdája önkéntelenül is Juraj Droba, Krajcer SaS-es pártkollégája, aki a felháborodott Facebook-felhasználókat ezekkel a szavakkal próbálta csitítatni: „Barátaim, kíméljétek Danot, az öreg rockert, aki szereti a jó zenét.”



emvé