Forradalom az ablakból

2010. november 8. - 12:52 | Kultúra
Két évvel ezelőtt egy addig teljesen ismeretlen 56-os dokumentum-rövidfilmet fedeztek fel a prágai és budapesti filmarchívumban. Az évtizedeken át titokban őrzött felvételek eredeti, vágatlan, kommentár nélküli változatban kerülnek bemutatásra szerdán 14 órától a Szabadság fesztiválon, melynek helyszíne a pozsonyi Zrkadlový háj Művelődési Központ, (Ligetfalu, Rovniankova 3.)

A felvételek egy részét két prágai amatőr filmes, egy szobrász (Jan Kodet) és egy építész (Karel Černý) készítette, akik 1956 októberében a Lenin körúti Nemzeti Szállóban laktak, közel a Blaha Lujza térhez. Szobájuk ablakából és a Rákóczi útról filmezték az eseményeket, amelyek a forradalomról készült felvételek között a legérdekesebbek közé tartoznak. Nekik ugyanis a harcokat is sikerült megörökíteniük. A 40 perces film után után Kollai István történész, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének igazgatóhelyettese beszél az 56-os eseményekről.

A holnap kezdődő két napos fesztiválon összesen 20 dokumentumfilmet vetítenek le, valamennyi az 1989 előtti totalitárius rezsimmel foglalkozik. A nézők egyebek mellett képet kaphatnak a Gulagról, megtudhatják, hogyan működtek titokban a cserkészcsapatok az előző rendszerben, milyen volt a politikai foglyok élete a hírhedt jáchymovi uránbányában, milyen módszereket alkalmazott a titkosrendőrség, és hogyan alakult az apácák élete egy kolostor bezárása után.

A rendezvény fővédnöke Dušan Hanák filmrendező, akinek legendás, Papírfejek (Papierové hlavy) című filmjét is levetítik a fesztiválon.

Bővebb információk és részletes program Nemzeti Emlékezet Intézetének honlapján található://www.upn.gov.sk/ine/festival-slobody/

(juk)