Reneszánsz festményre gyűjt adományokat a Louvre

2010. november 13. - 19:24 | Kultúra
A párizsi Louvre múzeum adománygyűjtést indított, hogy megvehessen egy XVI. századi festményt. Az AFP szombati tudósítása szerint az intézmény egy francia nyelvű weboldalt is létrehozott, ahol az adományokat várja. Összesen 1 millió euróra (276 millió forint) lenne szüksége, hogy megszerezze id. Lucas Cranach Három grácia című remekművét.

A festmény tulajdonosa összesen négymillió eurót (1,1 milliárd forint) kér az alkotásért. Az anonimitást kérő tulajdonos azt mondta: családja 1932 óta birtokolja a művet, ám most mégis megválna tőle. A Louvre eddig hárommillió eurót teremtett elő. Az adományokat január végéig várják. Az adományozók neve pedig felkerül a támogatók listájára, bármekkora összeggel is járulnak hozzá a vásárláshoz.

A Három gráciát 1531-ben festette Cranach. A sötét háttér előtt három pucér hölgy látható, akik mindössze nyakékeket viselnek. Egyedül a középső figurán van egy vörös kalap. A Louvre közleménye szerint "megdöbbentően tökéletes" a műalkotás, amely rendkívüli értéket képvisel, emellett kitűnő állapotban is van. A festmény eddig mindig magántulajdonban volt. A múzeum elnöke szerint most itt az alkalom, hogy a nemzeti gyűjtemény része lehessen a festmény.

FH/para

Címkék: Louvre, reneszánsz