Szaphier tárlata a KMG-ben

2010. november 18. - 13:52 | Kultúra
"Meggyőződésem, hogy mindenki gyűjtőnek születik... A környezet a felelős azért, ha ez a természetes gyűjtőszenvedély idővel sokukból eltűnik" - mondja a műgyűjtő.

"Meggyőződésem, hogy mindenki gyűjtőnek születik. A gyermekek ösztönösen szedegetik össze az őket érdeklő, képzeletüket megmozgató tárgyakat: elteszik a vízparton talált kagylót, az erdőben lelt faleveleket és ezernyi más, látszólag értéktelen kacatot. A környezet a felelős azért, ha ez a természetes gyűjtőszenvedély idővel sokukból eltűnik" - mondja Szaphier Dezső műgyűjtő, kinek neve a műkereskedelmben fogalomnak számít.

Ő képeket gyűjt, nem autogrammot - szokta mondani. Valóságos sportot űz abból, hogy elfeledett életművek után kutat, hiszen számára százszorta nagyobb boldogságot jelent egy ismeretlen kismester jó művének megszerzése, mint egy nemzeti nagyság tucat-képének birtoklása.

A Kortárs Magyar Galéria mindenkit szeretettel vár november 24-én nyíló eladásos tárlatára - mely egészen karácsonyig tart. Mindenképp érdemes ellátogatni, megcsodálni a műveket. Szaphier a dunaszerdahelyi tárlatra főként hazánkban is ismert festőművészek alkotásit hozza, mint például Tallós Prohászka István, Nagy Márton, Murmann József Árpád, vagy Flache Gyula képeit. A tárlat során lehetőség lesz megismerkedni a gyűjtővel, elbeszélgetni a műgyűjtés rejtelmeiről és természetesen aki karácsonyra meglepne valakit értékes műalkotással, vásárolhat is a gyűjtőtől.

kmg