Mozgásnyomok a vásznon

2010. november 23. - 16:00 | Kultúra

Lírai absztrakció Radosza Attila festményein a pozsonyi magyar intézetben.

Időtlen mozgás címmel nyílik november 25-én, azaz csütörtökön 17 órától Radosza Attila festőművész kiállítása a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében (Palisády 54.)

Radosza Attila a hagyományos és a számítógépes grafikán át jutott el az absztrakt expresszioniumusig. E festészeti irányzat lényege a művész lelki és hangulati állapotának, tudat alatti képzeteinek közvetlen, drámai kifejezése. Első önálló kiállítása 1986-ban volt a budapesti Fiatal Művészek Klubjában, azóta csoportosan és egyénileg is állított ki Ausztriában, Németországban, Svájcban, Franciaországban, Szlovéniában, valamint több magyarországi galériában. Hazánkban Dunaszerdahelyen mutatkozott be három évvel ezelőtt, és szerepelt azon a Tolerancia a művészetben című nagy szabású tárlaton is, amelyre száz szlovák és száz magyar képzőművész alkotásait válogatták össze hazánk talán legszebb kiállítóhelyén a dunacsúnyi Danubiana Meulensteen Art Museumban 2009-ben.

N. Mészáros Júlia művészettörténész a következőket írja Radosza Attiláról:

’Mindig is a lírai absztrakció érdekelte, és a mozgás, amelyet különösebben vagy szigorú értelemben nem specifikált magának, inkább a lehető legtágabban értelmezett: mozgás a térben, az emlékek között, a jelenben vagy a múltban, a szellemi áramlatok, érzelmi mozzanatok között; cselekvés, vagy csak elidőzés valami mellett …; de a festő kezének mozgása is, amely maradandó nyomot hagy a vásznon, és lélekkel, szellemmel, színnel, folttal, gesztussal tölti meg a síkot, barázdát húz az anyagba, összetorlasztja, lefolyatja vagy szétteríti a festéket, s mindezt annyiszor ismételve, ahányszor csak új gondolatot gerjeszt a művészben a keletkező mű látványa, mely magával ragadja, és addig el nem ereszti, amíg azt nem érzi, hogy megszületett, ami miatt belekezdett. Az eredmény óhatatlanul absztrakt lesz, mert már a kiindulásnál eltávolodik a konkrétumtól, a megszokottól, a szabályostól, s csak a képzet létezik számára, és az érzés, amely folytonos cselekvésre bírja, hogy még mélyebben legyen képes megragadni, és formába önteni.’

A pozsonyi kiállítás, amelyet egy fiatal művészettörténész, Csanda Máté nyit meg, december 15-ig látható.

(juk)