Sushi füleidnek – Next fesztivál Pozsonyban

A pozsonyi A4-es klubban az avantgárd zene irányzatok kedvelői gyűlhetnek össze: dec.2-4-ig XI. alkalommal rendezik meg a Next – avagy “Sushi füleidnek” - zenei fesztivált. Eklektikus, innovatív, progresszív – ezen jelzők fejezik ki legjobban a Next fesztivál idei fellépőnévsorát, amely három napra oszlik. Nemzetközi a kínálat: Kanadából, Mexikóból, de Libanonból is érkeznek zenészek, hogy megmutassák – legtöbb esetben - kísérleti és rögtönzött repertoárjukat. Ajánló

Csütörtök

Fesztiválnyitó előadással a Dunkeltherapie nevű projekt készül, melynek oszlopos tagjai Martin Burlas, a szlovákiai alternatív szcéna egyik úttörője és Miro Tóth szaxofonista. Portugáliát a Crónica kiadó alapítói Pedro Tudela és Miguel Carvalhais képviselik, vagyis a @C, akik koncertjét az ausztriai Lia VJ projekciója színesíti. Martin Tetréault a kísérleti scratch mestere; dolgozott együtt például a Napalm Death zenekarral, vagy a Ninja Tune-os Kid Koalával is. The Thing a neve az est utolsó formációjának, amely svéd-norvég free jazz kollaborációból született 2000-ben; meghatározó alakja Mats Gustaffson, az európai improvizatív zene egyik kulcsfigurája.

Péntek

Az alaphangot a Die Schrauber trió adja meg, amely tagjai Hans Tammen New Yorkból, Joker Nies Kölnből és Mario de Vega Mexikóból sajátos elektroakusztikus dalokat komponálnak. Őket követően megint a portugál @C lép a közönség elé, ám ezúttal szlovákiai erősítéssel: a ::.: morzejelnevű Daniel Tóth kíséri őket. Aki szereti a legendás német, indusztriális Einstürzende Neubautent, ki ne hagyja ezt az estét – harmadikként ugyanis az FM Einheit formáció játszik, amely az EN perkusszionistájából és a krautrock Faust billentyűséből, Hans Joachim Irmlerből áll. Bizarr ütősök és temérdek analóg szintetizátor alkotja fellépéseiken a színpadképet. Záróakkordként az ausztriai Elektro Guzzi nevű bandát hallhatják, amely tánczenét játszik klasszikus gitáron és dobokon.

Szombat

A fesztivál alatt folyó Sound Lab nevű workshop résztvevői szombat este mutatják be, mit hoztak össze három nap alatt, majd kiderül, miként viszonyulnak az experimentális zenéhez a Közel-Keleten: a libanoni Tarek Atoui művészete egzotikus színfoltja lesz a vájtfülűek fesztiválján. Az amerikai Kamama rögtönzött tánczenét tradicionális motívumokkal ötvöző duót Audrey Chen csellista és Luca Marini dobos alkotja; a fesztivál legutolsó fellépőjeként pedig igazán exkluzív előadót láthatnak: a dél-afrikai származású Mira Calix, a prominens elektronikus Warp kiadóhoz tartozik, ám nem idegenkedik komolyzenei együttműködésektől sem. Lemezeinek producere az Autechre duó, mely egyik tagja, Sean Booth a művésznő férje.

A részletes programbontást megtalálják a Next hivatalos honlapján. Háromnapos bérlet elővételben (az A4 pénztárában) 13, a helyszínen 15 euróért váltható. Napi belépőért 8 (diákoknak 6) eurót kell fizetni.

Mészáros Veroni