Öngyilkos lett az olasz filmkomédia 95 éves mestere

2010. november 30. - 09:38 | Kultúra
Leugrott kórházi szobája ablakából és szörnyethalt hétfőn az olasz filmvígjáték egyik mestere, Mario Monicelli - közölte az ANSA olasz hírügynökség. Az öngyilkosság a római Szent János Kórházban történt, itt ápolták az idős filmrendezőt régóta. Egyelőre nem tudni mivel kezelték Monicellit, és mi történt hétfőn, ami kiváltotta az öngyilkosságot.

Monicelli 65 filmet készített élete folyamán. A filmes commedia dell'arte egyik legjelesebb alkotójának tartották. Hazája legkiválóbb színészeivel dolgozott együtt.

Leghíresebb munkái Magyarországra is eljutottak, köztük a Brancaleone ármádiája (1966) és az Ezredeseket akarjuk (1973). Sokak szerint legjobb filmje, az 1959-es "Nagy háború", amelyért megkapta a Velencei fesztivál fődíját, és Oscarra is jelölték.

Monicelli feszült drámát is tudott készíteni. Ilyen volt az "Egy egészen kicsi kispolgár" (1977). Ebben az olaszok kedvenc komikusa Alberto Sordi játssza a kisemberből szörnyeteggé váló főhőst, aki fia meggyilkolása után a saját kezébe veszi az igazságszolgáltatást, miután a sors a kezére játssza a tettest.

FH/para