Gyurkovics Tibor emlékév lesz 2011-ben

2010. december 22. - 13:55 | Kultúra
Jövőre lenne 80 éves Gyurkovics Tibor. A költő-író-pszichológus felejthetetlen alakja marad az elmúlt évtizedeknek. Negyvenkilenc kötetében a legkülönfélébb műfajú alkotásokat - esszéket, verseket, drámákat, epikus műveket - tette le a magyar szellemi élet asztalára.

Özvegye szeretné, ha a jövő esztendőt számos programmal a két éve elhunyt Gyurkovics Tibor emlékének szentelnék. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium vállalta, hogy bizonyos programokhoz támogatást nyújt.

Az író özvegye, Gyurkovics Györgyi számos programot tervez a jövő évre: január 13-án mutatják be Guy Cadou francia költő verseinek fordításait, amelyeket férje hagyatékában talált meg. A Ki vagyok én című kötet már ki is jött a nyomdából. A tervek szerint tavasszal tárlat nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol neves festők, grafikusok, szobrászok Gyurkovics Tibort ábrázoló munkáit lehet majd megnézni. Várhatóan megjelenik majd egy DVD-sorozat is a Még nem késő címmel vetített tévésorozatból.Gyurkovics Györgyi összeállított egy kötetet is férje verseiből és képzőművészek alkotásaiból.

Emlékszobát is avatnak 2011. december 18-án, az író 80. születésnapján Mosonmagyaróvárosn, a Cselley-házban, ott, ahol Gyurkovics Tibor képzőművészeti gyűjteményét őrzik. Látható lesz majd egyebek mellett íróasztala, de fotókat, festményeket, különféle dokumentumokat és használati tárgyakat is bemutatnak majd. Szalont is nyitnak ugyanott, amely irodalmi esteknek ad majd otthont.

FH/para