Új szabályok a 3. Radio_Head Awards-on

2011. január 10. - 18:13 | Kultúra
Harmadik alkalommal nyerhetnek Radio_Head díjat szlovákiai alternatív előadók és zenekarok, mely elismerés kezdeményezője 2008-ban a Rádio_FM volt.

Az első Radio_Head Awards (RHA) díjkiosztón még csak két kategóriában osztottak díjat, tavaly azonban már öt “rádiófej” szobrocska talált gazdá(k)ra. A szlovák közszolgálati rádió és televízió összevonásával  az év elején megalakult az RTVS közmédia, és kérdéses volt, az Eurovíziós Dalfesztivált hagyják-e meg portfóliójukban vagy az RHA-t. Az átszervezett intézmény költségvetésének karcsúsítását az utóbbi rendezvény élte túl.

A Radio_Head díjakat javarészt a Rádio_FM hallgatóinak szavazatai alapján ítélik oda, egy kategóriában (az év albuma) újságírók és zenekritikusok is döntenek. Szavazni mától az év albumára, az év újoncára, az év dalára és az év koncertzenekarára lehet, két körben.

Újdonság, hogy az első szavazás során egy ún. longlistről (hosszú lista) választhatnak kategóriánként öt előadót vagy zenekart és ezeknek oszthatnak tetszés szerint csillagokat (részletes szabályok itt). E kör január 23-án zárul, és az összesítés után kiderül, mely zenekarok kerülnek ún. shortlistre (rövid lista); az egyes kategóriákban így 5-5 jelölt lesz, akikre február 13-ig lehet voksolni - csillagokkal. Február 18-án a pozsonyi MMC klubban az ünnepélyes RHA-gálán dől el, ki vághatja zsebre a díjakat, melyeket ismét Bety Majerníková ékszerész-iparművész és a Noisecut énekesnője készít.

Mészáros Veroni