Anyanyelvhasználati kalauz szlovákiai magyaroknak

2011. január 13. - 11:11 | Kultúra
Nyelvi jogok Szlovákiában címmel jelent meg a Fórum Kisebbségkutató Intézet és az Anyanyelvünkért Polgári Társulás kiadványa, amely szlovákiai magyarok magyar anyanyelvhasználati jogait tekinti át, s hasznos útmutatóként szolgál a nyelvi jogok gyakorlati érvényesítésében.

„A szlovákiai anyanyelvhasználattal kapcsolatban szinte minden kérdésre választ ad ez a füzet, olyan kézikönyv, amelynek minden családban meg kell lennie” – nyilatkozta  a Paraméternek Tóth Károly, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője.

A 100 ezer példányban kiadott füzet gyakorlati útmutatóként szolgálhat a helység és személynevek használatát illetően, illetve az emléktáblákat, kulturális rendezvényeket, valamint a reklámfeliratokat illető vonatkozó tudnivalókkal is ellátja szakavatott információkkal.

A tájékoztató kiadvány, amely az államnyelvtörvény legutóbbi módosításait is figyelembe veszi és tartalmazza a szlovákiai magyarok által lakott települések térképét is, az önkormányzatok számára is komoly segítséget jelent.

-para-