Új Nő-bál: Az Amade-kastély titkai

2011. január 18. - 10:36 | Kultúra

A régi álarcosbálok hangulatát idézi vissza a február 12-én megrendezésre kerülő Új Nő-bál. Mégpedig ezúttal a Dunaszerdahelyi járás legpatinásabb helyén, a csodálatosan felújított várkonyi Amade-kastélyban.

A várkonyi kastély luisiánus-romantikus stílusban épült, vagyis a francia Lajosok romantikáját idézi fel. A rokokó világát, mikor mindent eltúloztak és átformáltak, a parkban még a bokrok sem nőhettek úgy, ahogy maguktól nőttek volna. A nemesek Európa-szerte a franciákat utánozták (kis fáziskéséssel itt a Csallóközben is). Kastélyokat építettek versailles-i mintára, sok selyemmel, damaszttal, nyírott sétányokkal – és a fehér sétányokon ugyanúgy sétálgattak fel és alá a bepúderezett parókát viselő hölgyek és urak, ahogy sétálgatnak most fogadótermünk kanapéjának huzatán.

Cikornyás volt az egész rokokó élet, és elsősorban színes, színes, színes: mintha mindent édeskés cukorkamázzal vontak volna be. Ez a könnyed, frivol világ köszön vissza kastélyunk termeiben és szobáiban, ez a hangulat tükröződik a falakra festett motívumokon: lásd a Bourbon-lilomot a folyosókon (amit egyszerű fadúccal nyomtattunk), vagy a klasszicizmus kedvelt füzéreit és koszorúit a fogadótermekben.

S hogy miért viseli a hotel az Amade nevet? A cukorkaszínekkel felidézett léha korban élt egy léha költő, báró Amade László… Az Amade család ősi fészke itt állt Várkonyban, épp ezen a helyen – hotelunk ezért kapta az Amade nevet. Amadé László igazi világfi volt, nagy nőcsábász, élvezte az élet örömeit. (Volt egy hosszú költeménye, amelyben még a meghódított nők nevét is feltüntette – a vers az indiszkráció csúcsteljesítménye.) A 18. században mégis ő volt a legeurópaibb magyar költő - kedvelt alakja a csallóközi nemesi társaságoknak. Az egyik szárnyat róla neveztük el: ez A baronet.

Az étteremben is azt a romantikus hangulatot szerettem volna felidézni, amelyben a kastély stílusa fogant – a faburkolatot ezért francia mintára terveztük meg. A függönyökön a kinti mezők apró virágai vonulnak fel.

A kínai szoba egy messzi, egzotikus világba vezet, a falmélyedésekbe egy helyi keramikus készítette a kínai vázákat, fedelükre a Várkony címerében szereplő békát mintázta meg. (Jellemző, hogy a berendezés során általában helyi mesterekkel dolgoztam együtt, akik nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy megszülessen az a sok szépség, ami ezentúl a Hotel Amade nevet viseli. Köszönet nekik!)

A cukrászda falaira a cseh Oto Blaha akadémikus festő festette meg csallóközi barangolásait a francia de Gournay tapéták stílusában. (A művész úr rajzolta meg hotelünk logójában szereplő békát is.)

Kastélyunk minden szöglete a régiek életének édességét mutatja meg, amelyből mai modern korunkban is szürcsölgethetünk. Mert az Amade hotel a mai embernek készült, a múlt felidézésével mai életünket édesíti-gazdagítja. Legyenek a vendégeink!

Nagyvendégi Éva