Ismertek a Radio_Head Awards jelöltjei - a Moustache ismét az újoncok közt

2011. január 24. - 17:34 | Kultúra
Második fordulójához ért a Rádio_FM hallgatóinak szavazása, ismert a kategóriánkénti 5-5 jelölt névsora. Ebben a körben február 13-ig tart a szavazás.

Az év albuma

E szekció jelöltjei között van a pozsonyi Billy Barman zenekar, a múlt év végén megjelent lemezével, mely címe Noční jazdci. Jana Kirschner énekesnő is bekerült, aki könnyed, popos lemezei után egy kísérletező, tőle szokatlan stílusú dalokat tartalmazó albummal rukkolt elő, amely a Krajina rovina nevet viseli. Szlovákia egyik legnépszerűbb koncertzenekara kétségkívül a Para, amely Povstanie c. albumával szerepel az ún. shortlisten. Esélyesnek számít a Puding Pani Elvisovej is, amely Pí c. albumát már meg is turnéztatta, ahogy az 5. jelölt, a The Uniques is – ők a From The Dust című., augusztusban megjelent lemezüket mutatták be őszi koncertkörútjukon.

Az év újonca

A listát B-Complex drum’n’bass producer nyitja, aki tavalyi éve rendkívül sikeres volt: rengeteg fellépést tudhat maga mögött, elsősorban külföldön – járt például Ausztráliában is. Bene, vagyis Marián Benkovič galántai származású rapper, aki szüntelen projektezik – legutóbb egy Stratasoul nevű DJ-vel készített albumot. A Moustache dunaszerdahelyi popcsapat, amely teljesen váratlanul ismét jelöltté vált. A Pišta Kráľovič – veztette The Uniques is kapott jelölést, és a trencséni YouCoco nevű rock’n’roll lányduó is szerepel a top 5-ben.

Az év dala

Billy Barmanék itt is jelöltek – a Na laze Oremovom c. számuk került a szűk keretbe, amelynek olyan kihívóik vannak, mint a Mariena (az illusztrációs videón) - a Noisecut és Ján Boleslav Kladivo dala és amelyet egy éve éppen a Radio_Head Awards gálán mutattak be. Két dallal versenyez a Puding Pani Elvisovej, a kémikusok – Mladí chemici- és a nyelvészek kedvenc dala – Gramatika – is a legjobb 5 között van, ugyanakkor valószínű, megkeverheti a kártyákat az ötödikként jelölt The Uniques a Dungeon-nel is.

Az év koncertzenekara

Erre a díjra pályázik a legendás Bez Ladu a Skladu, amely frontembere Michal Kaščák, a Pohoda fesztivál főnöke. Konkurenseik a Billy Barman, amely e kategória tavalyi címvédője, de a már említett Para sem veszélytelen. A sort a Puding Pani Elvisovej folytatja, amely kvartett vidám és energikus fellépéseikről híres, utolsó jelölt pedig az ambíciózus The Uniques trió, amely tagjai jelenleg Berlinben próbálnak betörni a külföldi zenepiacra.

Kritikusok díja – az év albuma

A zenekritikusok és újságírók által odaítélt díj jelöltjei: Bene & Stratasoul (Slovencina pre samoukov), Jana Kirschner (Krajina rovina), a Puding Pani Elvisovej (Pí), a The Uniques (From The Dust) és a YouCoco (Big Now).

Mészáros Veroni