Közös erővel az asszimiláció, kishitűség, pesszimizmus ellen!

2011. február 8. - 13:29 | Kultúra
A Dunaszerdahelyi járás három befolyásos civil szervezete együttműködési szerződést kötött.

”Együtt egymásért” járási konferencia

A 2010-es év végén a Dunaszerdahelyi járás három befolyásos civil szervezete a Csemadok, SZMPSZ, SZMSZSZ járási elnöksége együttműködési szerződést kötött. A szerződés fő célja, hogy a jövőben közösen szólítsák meg a Dunaszerdahelyi járás területén élő magyar nemzeti közösséget. Sajnálattal állapítják meg, hogy a Dunaszerdahelyi járás településein csökken a magyar tannyelvű iskolába és óvodába beíratott gyerekek száma. Az iskoláink, a Csemadok létproblémákkal küzdenek, anyanyelvünk, nemzeti kultúránk megbecsülése csökken, és sorainkat is kikezdte az asszimiláció, kishitűség, pesszimizmus.

A felvidéki magyarság bástyájának tekintett Dunaszerdahelyi járás területén élünk, tehát a megoldást nekünk kell megtalálni, mindenkinek a maga területén, ugyanakkor összefogva egymással. Ennek a feladatnak időszerűségét tovább növeli, hogy az „évtized eseménye” a népszámlálás előtt állunk, amely döntően meghatározza az elkövetkező évtizedben nemzeti közösségünk létét.

Tisztelt Barátaink!

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Önöket, a Dunaszerdahelyi járás magyar iskola és óvoda igazgatóinak, pedagógusainak, magyar szülőknek és Csemadok elnököknek, a magyar polgármestereknek járási fórumára, amelyet 2011. február 17-én, 14.00 órai kezdettel tartunk a Dunaszerdahelyi VMK-ban. A konferencia védnöke, Hájos Zoltán Dunaszerdahely város polgármestere.

Napirend:

Megnyitó-Hájos Zoltán polgármester

Kultúrműsor – megzenésített versek

A TV-k elnökeinek felszólalása

Gyurgyík László – szociológus: Asszimilációs folyamatok és nemzetiségváltás a szlovákiai magyarok körében

Fibi Sándor: Iskoláink nemzetiségi létünk bástyái

Népszámlálás 2011 – Hrubík Béla, a Csemadok országos elnöke

Hozzászólások, kérdések

Nyilatkozat elfogadása

Tisztelettel várnak minden érdeklődőt a szervezők:

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége Dunaszerdahelyi Területi Választmányai