Válaszkeresés az élet nagy kérdéseire

2011. február 13. - 15:55 | Kultúra
DUNASZERDAHELY - A 2011-es év első ünnepélyes tárlatnyitójára várják a közönséget február 18-án 17:00 órára a Vermes-villába.

Az érdeklődők ezúttal Fekete Gabriella szobrászművész egyedi festett gipszszobraiban merülhetnek el, kereshetik a válaszokat az élet nagy kérdéseire, ugyanis ez műveinek lényege. Fekete Gabriella a kortárs magyar szobrászat kiemelkedő alakja. Szinte kivétel nélkül gipsszel dolgozik, érzékeny művei gyakran több részből állnak és festettek.

Az élet nagy kérdései, az érzelmek és a belső emberi tulajdonságok foglalkoztatják, ezeket lényegíti át a mulandóság érzetét felerősítő, törékeny anyagban kivitelezett műveiben. Rajzai naplószerű elbeszélések, naív rácsodálkozások a hétköznapok eseménytelen, vagy éppen feszültségteli pillanataira.

A művésznő húszéves kora óta él Duisburgban. 1969 és 1975 között a düsseldorfi Művészeti Akadémián szerzett diplomát szobrász és grafika szakon. 1974 óta számos csoportos és egyéni kiállítást rendezett, s elsősorban kiállítóként és szobrászati pályázatok díjnyerteseként vált ismertté Németországban.

A magyar közönség Székesfehérváron és Győrben láthatta önálló tárlatait, illetve a nagyobb országos szobrászati kiállításokon, így például 2000-ben a budapesti Műcsarnokban, 2008-ban pedig Szentendrén. 1989 és 2003 között négyszer vett részt a győri Nemzetközi Művésztelepen. Számos nemzetközi díj és szakmai kitüntetés mellett 1989-ben elnyerte Győr város díját is.

kmg/para