Élő viza is látható a halászati kiállításon

2011. február 16. - 19:56 | Kultúra
DUNASZERDAHELY – Március 12-ig tart nyitva A régi Csallóköz halászata című nagyszabású kiállítás a Csallóközi Múzeum galériatermében.

A látványos anyag a tájegység halfajtáit és magát az ősrégi halászmesterséget mutatja be képekben, tárgyi eszközökben, tájékoztató táblák segítségével. Sőt, az egykor a Duna csallóközi szakaszán sűrűn előforduló viza egy akváriumban elhelyezett példányát is láthatja a közönség.

„A halászat a kóborló vizek és a halakban bővelkedő folyók birodalmának, a régi Csallóköznek egyik legfontosabb gazdálkodási formája volt. Már a 11. században számtalan oklevél és írásos dokumentum foglalkozik a csallóközi halászattal. A bennük emlegetett halászóhelyek általában a vejszek és szégyék voltak, amelyek a rekesztőhalászat zsákmányoló helyeinek számítottak. Ugyanakkor a halászat emlékét több településnév, jónéhány családnév, valamint számtalan dűlőnév őrzi a régióban. Sokan nem tudják, hogy a késő középkorban, sőt még az újkorban is a csallóköziek látták el vizával a királyi konyhát” – mondta el a Paraméter érdeklődésére Nagy Iván a kiállítás kurátora.

Így folytatta: „A régi Csallóköz képe, és vele együtt a halászat helyzete akkor változott meg, amikor a 19. század második felében megindult az ármentesítés, s amikor az Al-Dunán megépült a Vaskapu, és a vizák nem tudtak felúszni a Fekete-tengerből.”

A kiállított tárgyakat a budapesti Néprajzi Múzeum, a győri Xántus János Múzeum, a Komáromi Duna Menti Múzeum és a Galántai Honismereti Múzeum bocsátották a szervezők rendelkezésére, nem utolsó sorban a Csallóközi Múzeum saját gyűjteményéből származnak.

(lel)