Rádiófejek a tévében

2011. február 21. - 18:14 | Kultúra
Február 18-án harmadszor osztották szét a Radio_Head díjakat, mely elismerés kezdeményezője a Rádio_FM. Az eseményt a szlovák közszolgálati televízió kettes csatornája élőben közvetítette. Beszámoló

Összemosódik az alternatív és a mainstream kultúra – ezt lehetett konstatálni a díjkiosztó láttán, amely megvalósítása idén közeledni próbált a klubkoncertek és a tavalyi RHA keresztezéséhez, több – kevesebb sikerrel. A pozsonyi MMC (Music Majestic Club) adottságai közepesen feleltek meg e célnak: mindenképpen hangulatosabb volt idén, hogy a fellépőket tomboló közönség fogadta, ám a tribünön ülve kaotikusnak tűnt a rendezvény, pocsék hangosítással.

Épphogy elfoglaltuk a helyünket, játszani kezdett a több díjra jelölt The Uniques, akik egy veteránt, Laco Lučeničet hívták meg vendégként – a Strangers so far c. dalt adták elő, nem sokkal később pedig bezsebelték a legjobb albumért járó szobrocskát, a kritikusok szerint. A néhány hónapja Berlinben élő alternatív trió frontembere Pišta Kráľovič az “Erre nem, más díjra számítottunk” – mondattal köszönte meg az elismerést, melyet a tavaly augusztusban megjelent From The Dust című albumért vehettek át.

A rendkívül népszerű, vidám popzenét gyártó Puding Pani Elvisovej együttes akusztikus hangszereléssel és egy vibrafonos vendégzenésszel készült – majd a legjobb koncertzenekarért járó rádiófejnek örülhettek, megérdemelten. A rutinos, sűrűn koncertező banda számára ez láthatóan nagy elégtétel volt: “Végre!” – kiáltotta Sylvia ‘Slivka’ Menyhértová énekesnő, aki megkaphatta volna a legfeltűnőbb hajpántért járó díjat is.

Az újonc kategóriában Szlovákia valószínűleg legkeresettebb elektronikus zeneszerzője, Matúš Lenický alias B-Complex győzedelmeskedett, aki nem vette át személyesen díját, mivel épp Berlinben DJ-zett. E szekcióban röviden megemlékeztek a szervezők a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt bártfai The Bridgeheads zenekar énekes-gitárosáról, Thomas Daskról.

Mariena a címe annak a számnak, amelyre a legtöbb szavazat érkezett a Legjobb dal kategórián belül. Érdekesség, hogy a dal Ján Boleslav Kladivo műve, és amelyet közösen feldolgozott és élőben el is játszott a Noisecut zenekarral a tavalyi Radio_Head gálán. Az egyszerűen hangszerelt, remek szövegű dalért járó díj tehát a Noisecuthoz vándorolt, amely énekesnője Bety Majerníková ékszerész és iparművész a szobrocskákat megalkotta.

A legjobb albumért járó rádiófejnek a Noční jazdci c. lemezért Billy Barman örülhetett, akik szintén előadtak egy dalt az ünnepségen, ahogy fellépett még a hamarosan Dunaszerdahelyen koncertező The Ills Pjonival és a Čisté Tvary énekesével, valamint egy új lánybanda, a The Cubes, és bemutatta legújabb maxilemezét a Hex is.

Az elmaradhatatlan technikai hiányosságok és helyenkénti fejetlenség ellenére kellemes rendezvényt hoztak össze a szervezők, amelyet az STV2 február 27-én vasárnap 15 órától megismétel.

Mészáros Veroni