Áttörés a zeneiparban: zárolhatják a kalózok bankszámláit

2011. március 4. - 18:07 | Kultúra
A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége együttműködési megállapodást kötött a londoni rendőrséggel, valamint a MasterCard és a Visa képviselőivel. A rendőrség kivizsgálja a jogsértő online zeneszolgáltatókról gyűjtött bizonyítékokat, a pénzintézetek pedig szükség szerint zárolják a kalózok számláit.

A Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetsége (IFPI) hatékonyabb kalózkodás elleni fellépést remél az együttműködéstől. A megállapodás értelmében a londoni rendőrség vállalja, hogy az IFPI által megbízott nyomozók által gyűjtött bizonyítékokat kivizsgálja, és azok megerősítése esetén további intézkedéseket foganatosít a szerzői jogok megsértésével gyanúsított weboldalakkal és üzemeltetőikkel szemben. A zenei jogvédők idáig 24 jogsértő online zeneszolgáltatóra vonatkozóan adtak át adatokat a rendőrségnek - közölte honlapján az IFPI.

Az együttműködés szerint, ha a rendőrség hitelesíti az IFPI által benyújtott bizonyítékokat, a hatóság illetékesei kapcsolatba lépnek a MasterCard és a Visa képviselőivel, akik a gyanúsítottaknak pénzügyi szolgáltatást nyújtó bankoktól bekérik a szükséges számlaadatokat, illetve indokolt esetben befagyasztják a pénzmozgást a számlákon.

A jogvédő szervezet nemcsak a brit illegális weboldalak ellen akar fellépni, hanem a szigetországban angol nyelven elérhető, gyakran orosz és ukrán székhelyű kalózoldalakkal szemben is. Az IFPI szerint ezek a felületek nemzetközi közönségnek értékesítik a zeneszámokat anélkül, hogy az eladott dalok után jogdíjat fizetnének.

A MasterCard és a Visa képviselői közleményükben hangsúlyozták, hogy fontos feladatuknak tekintik megakadályozni, hogy a banki szolgáltatásokat illegális haszonszerzésre használják. A londoni rendőrség gazdasági bűnüldöző egységének vezetője közölte: a megállapodás kitűnő példája annak, hogy a hatóságok és a magánszféra között létrejöhet olyan együttműködés, amely hosszabb távon a bűnelkövetések számának csökkenését eredményezi.

FH/para