Egyedi, de nem egyedülálló a magyar nyelv, mint azt a Fidesz alkotmánytervezete állítja

2011. március 10. - 15:41 | Kultúra
Minden nyelv egyedi, így a magyar is, de nem beszélhetünk arról, hogy egyedülálló volna - nyilatkozta Dr. Kiss Róbert Richard. A Nyelvelő című nyelvészeti könyv szerzője amúgy támogatja a magyar nyelv védelmét az Alkotmányon keresztül. A Fidesz alkotmánytervezete egyedülálló nyelvnek nevezi a magyart, amelyet ápolni és óvni kell.

Dr. Kiss Róbert Richard, a nyelvtudományok doktora szerint a magyar nyelv nem egyedülálló, hiszen a hivatalos tudományos álláspont szerint a finn-ugor nyelvcsaládba tartozik. Így a finn áll hozzá a legközelebb. Mindazonáltal vannak olyan tudományos feltevések, amelyek szerint török, sőt a sumér nyelvrokonság sem zárható ki - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek.

Minden azon múlik, hogy milyen szempontok alapján vizsgáljuk a kérdést - mondja Dr. Kiss Róbert Richard. Saját kutatásai alapján a világon a magyar rendelkezik a legtöbb köszönési formával és valószínűleg 1 millió szavunk van. Ez utóbbit Lomb Kató nyelvész publikálta. A köznyelv azonban csak 2-3000 szót használ. A legnagyobb szókincsű írónak pedig Arany Jánost tartják, aki 40000 szóból merítve írta meg műveit.

A világon alapvetően tehát nincsenek egyedülálló nyelvek, hiszen valamilyen formában mindegyik a közlést szolgálja. Azonban az is elmondható, hogy minden nyelv egyedi, hiszen, ha nem így volna, akkor egy nyelv volna az egész világon - mondta végül a Független Hírügynökségnek Dr. Kiss Róbert Richard.

FH/para

Címkék: magyar nyelv