Megosztott Kossuth-díjat kaptak a Ghymes alapítói, Szarka Tamás és Gyula

2011. március 14. - 18:05 | Kultúra
Kossuth-díjat kapott Szarka Tamás és Szarka Gyula, a felvidéki Ghymes együttes két alapítója. A szlovákiai magyar zenészek a hivatalos indoklás szerint "a magyar és közép-kelet-európai népzenei alapokon nyugvó hagyományápoló, értékmegőrző, azt a legszélesebb környezetben megismertető és elfogadtató, népdalkincsünket megőrző és továbbadó, humanista szellemiségű, a magyar nyelvet virtuóz módon használó zeneszerzői, előadóművészi, költői, dalszövegírói munkásságáért" vehetták át hétfőn az Országházban a megosztott Kossuth-díjat.   

A Ghymes együttes, amelynek alapítói Szarka Tamás és Gyula, olyan szlovákiai magyar zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán 1983-ban, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Első táncházaikat és népzenei koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (régi írással Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a Ghymes név, amit 1984-ben vett fel a zenekar. Zenéjük magyar, közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozik. A népzenei alapok, a saját alkotó elképzelések és improvizációk alapján kialakult az egyedi hangzásviláguk, a Ghymes-zene.

Szarka Tamás: "sok-sok évig jó muzsika"

Szarka Tamás a díjátadó után elmondta, hogy nagyon jólesett neki az elismerés. Arról, hogy idén a testvérével közösen kapták meg a Kossuth -díjat úgy vélte: "sok-sok évig jó muzsika, és az érte kapott szeretet is itt valahol tükröződik benne".

A felvidéki muzsikus egy újságíró kérdésére azt mondta, hogy ha két évvel ezelőtt, az előző kormány idején jelölték volna a díjra, nem fogadta volna el. Úgy fogalmazott: "Nem értettem egyet azzal a dologgal, hogy velünk ijesztgették a magyarországiakat. Nem vagyunk mi olyan rosszak"

FH/wikipedia/para