Esterházy Péter kapta az AEGON Művészeti Díjat

2011. április 7. - 15:23 | Kultúra
Esterházy Péter kapta az AEGON Művészeti Díjat. Az elismerést Esti című könyvéért vehette át csütörtökön, Budapesten. A zsűri szerint a kiadvány 2010 legizgalmasabb irodalmi vállalkozása volt.

Az Esti Kosztolányi Dezső Esti Kornél-szövegeire rájátszva, azt kifordítva, átértelmezve, nagy írói szeretettel továbbírva beszél egy mai, Kosztolányinál nem kevésbé játékos és elegáns író a saját mesterségéről, az öregedésről, a halálról és a mai életről, Istenről-hazáról-családról. Mintha azt mondaná: ha Kosztolányi ma élne, valami ilyesmit csinálna éppen most ezzel az Estivel. A mű olvasható regényként és novellafüzérként, de úgy is, hogy miként és miért is nem lehet ma a megszokott módon regényt, novellát, tárcát, levelet, jegyzetet írni. Közben biztosít arról, hogy mégiscsak lehet. És tartalmazza a kötet az utóbbi évek legszebb magyar klasszikus novelláit, és a jelenkor legeredetibb kalandos tárcanovelláit is.

Ez a mű fontos állomás Esterházy Péter korszakos jelentőségű életművében, melyben a 60 éves szerző rezignáltan és bölcsen és szellemesen fittyet hány továbbra is a vele szemben támasztott klasszicizálódás elvárásaira. Ez a könyv egy nagy formátumú író számvetése az élettel és az irodalommal.
Esterházy Péter Budapesten született 1950. április 14-én. A budapesti piarista gimnáziumban érettségizett 1968-ban. 1974-ben az ELTE-n matematikusi diplomát szerzett. Könyvei szinte a világ minden nagyobb nyelvén olvashatók. Számos elismerést, köztük Kossuth-díjat is kapott.

FH/para