Czajlik József: Nagyon fontos átalakulás előtt áll a színház

2011. április 20. - 17:08 | Kultúra
Czajlik József színházi rendezőt választotta a kassai kerületi önkormányzat a Thália Színház igazgatójává, amely posztot május 1-jén foglalja el. Beszélgettünk.

Az önkormányzat hétfőn választott meg a Thália Színház igazgatójává. Mit jelent számodra ez a kinevezés?

Czajlik József: Mindenféleképpen egy új helyzet számomra egy ilyen intézmény vezetése. Sokkal nagyobb felelősséget jelent, de sokkal nagyobb lehetőséget is. Jómagam mindig is társulatra vágytam. Szabadúszóként rengeteg tapasztalatot szereztem, nagyon sok mindent köszönhetek ennek az életformának. Itt volt az ideje már, hogy belső, társulati munkát is végezzek. A Bárka Színház főrendezőjeként csak a társulatépítés művészeti oldalával foglalkoztam. Ebben az esetben nagyobbak a lehetőségek. Nagyon sokat jelent ez a kinevezés.

Mik voltak a kinevezés előzményei?

CJ: Gál Tomival régóta próbáltuk az Epopteiát intézménnyé fejleszteni, de még öt év után is távol álltunk ettől. Nehéz volt bármilyen nagyobb lépést tenni ezen a téren. Aztán megüresedett a Thália vezetői pozíciója, ez egyrészt felkeltette az érdeklődésemet, másrészt pedig a társulat is megkeresett. Így végül is találkozott a két dolog. Nekem nagyon nagy előrelépés, hogy egy társulatot irányíthatok, másrészt a társulat is szeretett volna új vezetőt kapni.

Korábban is tevékenykedtél már a Tháliánál?

CJ: Igen, valójában ott kezdtem. Az ipariskola épületében van a színház egy része. Annak idején, mikor ebbe az iskolába jártam, gyakran próbáltunk a színházban, aztán odakerültem, mint kezdő színész. Onnan kerültem Komáromba, majd tovább. Rendezőként viszont még nem dolgoztam a Tháliában.

Milyen tervekkel foglalod el az igazgatói pozíciót?

CJ: A színházirányítás különböző szintjeit érintik a terveim: a művészeti munka minőségének erősítését, a munkatársak, vendégrendezők igényes megválasztását, szerkezeti átalakításokat, a költségvetési mozgástér kialakítását, új irányvonalak meghonosítását. Nagyon fontos átalakulás előtt áll a színház, amit az elkövetkezendő napokban el kell kezdeni.

Ezek mennyire új feladatkörök számodra?

CJ: Merőben újak, bár az átalakítások nem ismeretlenek. Főrendezőként az ilyen jellegű feladatok megoldásánál, változások bevezetésekor jelen voltam a Bárka Színházban is, de a végső döntést nem én hoztam, tehát a felelősség terhe nem rajtam volt.

Mennyiben befolyásolja ez az eddigi rendezői munkád?

CJ: Értelemszerűen nem fogok annyi előadást rendezni máshol. Ebben az időszakban már nincsenek rendezési feladataim, épp emiatt sem terveztem nagyon előre. 2012-ben, az évad második felében lesz legközelebb külső munkám, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban, addig pedig minden erőmet befelé fordíthatom. A rendezői énem ezentúl a művészeti koncepció elkészítésében, a rendezők, munkatársak megválasztásában fog elsősorban kiteljesedni. Jó is, hogy másokkal együtt dolgozhatom ilyen téren, így lehetőségem lesz felmérni a terepet, átalakítani, amit szükséges.

És az Epopteiát hogyan érinti mindez?

CJ: Most ez egy picit háttérbe szorul a részemről, főleg az első szakaszban, a későbbiekben elképzelhető valamilyen együttműködés. Van két olyan Epopteia-előadás, amit szívesen mutatnék meg a kassai közönségnek, ezek valószínűsíthetően megjelennek majd a színház színpadán. Aztán hogy mit hoz a jövő, azt egyelőre nem tudom.

Dunaszerdahelyen is bemutatják a legutóbbi rendezői munkád, az August na konci Ameriky című darabot. Erről mit tudhatunk előzetesen?

CJ: Ez egy kortárs amerikai dráma szlovákiai ősbemutatója, Zuzana Krónerovával a főszerepben. Mélyen ábrázolja a családi viszonyokat egy amerikai családon belül. Szimbolikus leképezése annak, ahogy a kis közösségek, családok atomizálódnak, széthullanak. A fő megtartó erő egy anya, ez az ő szenvedés- és szenvedélytörténete. Egy nagyszerű tollú író munkája, mindenkinek ajánlanám megnézni.

Szilvási Tibor - Paraméter