MKKI: Nem politikai okok miatt marad el Kukorelly Endre pozsonyi vendégszereplése

2011. május 6. - 18:34 | Kultúra
Egy magát megnevezni nem kívánó szlovákiai magyar értelmiségi arról informálta a Paramétert pénteken, hogy elmarad a budapesti költő, prózaíró Kukorelly Endre május 11-re meghirdetett vendégszereplése a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete pozsonyi székházában.

A szóban forgó informátor szerint többekben felmerült, hogy az MKKI honlapján és májusi programelőzetesében is beharangozott vendégszereplés azért marad el, mert „szóltak Pestről az MKKI-nak, hogy Kukorelly nem megfelelő vendég, úgyhogy mondja le gyorsan a rendezvényt“.
A fáma vélhetően azért kaphatott szárnyra, mert Kukorelly Endre a magyar Országgyűlés ellenzéki (LMP) képviselője.

A Paraméter ezért megkereste Kukorelly Endrét, nyilatkozzon, miért nem jön Pozsonyba: „Pár napja hívott fel Kollai István, az MMKI vezetője és megkérdezte, probléma lenne-e, ha elmaradna május 11-i estem, mert zűrök vannak a programtorlódás miatt. Én tudomásul vettem, közöltem nem látok problémát az est elmaradása miatt. Bár május 12-én a szenci könyvtárba vagyok hivatalos és szívesen elmentem volna Pozsonyba is“ – így Kukorelly.

Megkeresésünkre Kollai István, az MKKI igazgatója cáfolta, hogy bármilyen politikai jellegű probléma hiusította volna meg Kukorelly vendégszereplését:

„Határozottan cáfolom a feltételezést, amely szerint politikai okai lennének a műsor elmaradásának, hiszen Kukorelly Endrével megbeszéltem, hogy ősszel mindenképpen szeretnénk sort keríteni vendégszereplésére. Különben meg épp május 11-én lesz Pozsonyban egy általunk támogatott és a cseh kulturális intézet által szervezett irodalmi est, ahol a mi javaslatunkra Kukorelly-verseket is felolvasnak majd. Hozzátenném még, érzem, hogy eléggé feszült közéleti hangulatban kell dolgoznunk, nyilván emiatt keletkezhetnek különféle munkánkkal kapcsolatos téves feltételezések“ – közölte Kollai.

-para-