Lajkó Félix és Szőttes-táncház a Dunajban

2011. május 10. - 17:01 | Kultúra
Május 12-én, csütörtökön, a vajdasági származású világhírű hegedűvirtuóz, Lajkó Félix ad koncertet a pozsonyi KC Dunajban és lesz táncház is. Ajánló

Lajkó Félix zenekedvelő családban nevelkedett, ám a zenélést hivatásául a családtagok közül  elsőként ő választotta. Gyerekkorában citerázni és hegedülni tanult Szabadkán, majd kamaszként Budapestre költözött, ahol a Dresch Quartett tagja lett. Pályafutása ettől kezdve töretlen, a mai napig aktívan koncertezik és komponál, számlájára idáig 13 album írható. Egyéni stílus és magával ragadó előadásmód jellemzi fellépéseit; zenéjében a klasszikus zene, a magyar és más kelet-európai népzenék motívumai, a dzsessz és a blues elemei is megtalálhatóak.



Együttműködött a Makúz, a Ritual Nova, a francia Noir Désir zenekarokkal, játszott Boban Markovic rézfúvós roma bandájával. Szerzett zenét filmekhez (Kerekek), színházi (Közellenség) – és táncelőadásokhoz (Bozsik Yvette koreográfiái), valamint főszerepet is játszott Mundruczó Kornél ‘Delta’ c. játékfilmjében, amelynek zenéjét is ő szerezte és adja elő ( 2008-ban a Magyar Filmszemlén ezzel a legjobb filmzene kategóriacímet nyerte), Jancsó Miklós pedig róla forgatta ‘Játssz Félix, játssz!’ című kisfilmjét.’


Vérbeli világjáró hegedűművész, akinek játékát hangos ováció kíséri mindenhol, ahol megfordul. Népes rajongótábora van Franciaországban, Japánban, az Egyesült Államokban stb. 2006 óta Brasnyó Antal brácsással turnézik. Temperamentumos, szuggesztív, improvizatív koncertjei hatalmas élményt jelentenek.



A pozsonyi KC Dunaj kultúrközpont-beli koncertje 20 órakor kezdődik, utána Szőttes táncház lesz ugyanott. Jegyek itt és itt kaphatók – elővételben 7 euróért, a koncert napján a helyszínen 10 euróért válthatók.



Mészáros Veroni