Gál Tamás: Bekerültünk a nagy mesemondók közé!

2011. május 11. - 09:54 | Kultúra
A Csavar Színház produkciója, A nagyidai cigányok nyerte a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle egyik fődíját. A díjat kedd este a budapesti Marcibányi Téri Művelődési Központban adták át. Villáminterjúnkban erről kérdeztük a produkciót már több százszor előadó Gál Tamást.

Hogyan jutottatok el a fődíjig?

Ez valójában egy összmagyar színházi szemle, amelynek első körében 95 előadásból válogattak be a legjobb 25 közé, most pedig megnyertük az egyik fődíjat is. Olyan zsűritagoktól kaptuk ezt az elismerést, mint Ascher Tamás rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Fodor Tamás, a Stúdió K Színház vezetője, illetve Pályi János bábművész.

Mit jelent a produkció életében ez az elismerés?

Ez egy újabb meghódított lépcsőfok, valójában bekerültünk a "nagy mesemondók" közé. A Kisvárdán korábban megszerzett Várda-díj is nagy megtiszteltetés volt, amelyért a határon túli magyar színházak versengtek, ennek pedig még inkább örvendünk.

További tervek A nagyidai cigányokkal?

Hát ez a díj most ismét felkeltette az érdeklődést iránta, és ismét rengeteg helyre kapunk meghívást, többek között Debrecenbe, Kaposvárra. Sokak számára megadatik, hogy akár 30-40 évig is játszhatnak egy produkciót annak sikere miatt, talán számunkra épp ez lesz az. Sok benne az improvizációs lehetőség, és ezeket a részeket megpróbáljuk mindig máshogy kitölteni, akár az adott környezethez, a közönséghez igazítva. Emellett dolgozunk persze más műveken is, korábban már játszottuk a cigány-magyar mesénket, Asszony!!! címmel, most pedig a szlovák-magyar mesén dolgozunk, amely az Ember!!! címet kapta.

Sz. T. - Paraméter