Bárdy Györgyöt 90. születésnapján köszöntötték kollégái

2011. május 29. - 17:17 | Kultúra
A közönségnek azt üzenném, hogy tartsák meg továbbra is szeretetükben a Vígszínházat - mondta az MTI-nek Bárdy György színművész, akit 90. születésnapja alkalmából köszöntöttek barátai és kollégái a Vígszínházban szombaton este.

„Legyen számukra is olyan ünnep a vígszínházi jelenlét, mint amilyen nekünk, nekem a mai napig is az” – tette hozzá.

Születésnapjára Bárdy György azt kívánta, hogy még sokáig találkozhasson vígszínházi barátaival, egészségesen. Mint mondta, megszámlálhatatlan ajándékot kapott, és az évfordulót szerényen, de ünnepélyesesen töltötte a családja körében.

A mai színházi élettel kapcsolatos kérdésre válaszolva bevallotta, hogy őt elsősorban a Vígszínház érdekli. „A Vígszínházban mindent megnézek, amennyire erőm engedi, de ezt engedi. A társulatot rendkívül jónak tartom, a közönség is imádja a színházat, és ez a legfontosabb” – mondta, hozzátéve, hogy nagyon szereti a Vígszínházat és a produkcióit.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi repertoárból melyik előadás áll a legközelebb hozzá, úgy válaszolt: nem szívesen állítana föl rangsort, neki minden, amit a Vígszínházban lát, szívügye.
Szakmája fiatal képviselőiről szólva arról beszélt, hogy nehezebb a helyzetük, részben azért, mert kevesebb a lehetőségük, mint az ő generációjának volt ifjú korában. ”De helytállnak és imádom őket” – mondta.

A kultúra és a színházi szakma jelenlegi helyzetére utaló kérdésre úgy válaszolt: hisz benne, hogy a kulturális és a színházi élet mindig megmarad, és egyre jobban virágzik.
Bárdy György elmondta, hogy kisgyerekkora óta teniszezik. „Gondolom, hogy ez a sport tartott ilyen aggastyánként is viszonylag jó állapotban, a mai napig is művelem, ha nem is olyan szinten, mint egykoron” - fogalmazott a színész. Felidézte: „valaha Asbóth József barátom mondta azt, hogy teniszezni lábbal kell, nem kézzel, és a lábak már nem a régiek”. „A fél életemet tenisszel töltöttem, a tenisz a mindenem, a színház után azonnal” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mi adta a legtöbb örömet életében, első helyen a lánya születését említette. Mint mondta, "nagy a szerelem" köztük. „Majdnem mindenben egyetértünk, néha vitatkozunk, és ez nagyon jól esik – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy a lánya csodálatos partner mindenben.

A művész lánya, Anna, tervezőgrafikusnak készül, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója.
A házi színpadon szombaton átadták a Bárdy György-díjat is, amelyet minden évben a legeredményesebb 14 éven aluli magyar teniszező vehet át. Az idén Békefi Bianka, az Ábris 2010 TSE versenyzője kapta az elismerést. Átadták továbbá a Bárdy György Tenisz Alapítvány támogatói részvételével megtartott társasági teniszverseny díjait is.

mti/para