Két éve, 2009. június 25-én halt meg Michael Jackson

2011. június 25. - 12:58 | Kultúra
Két éve, 2009. június 25-én hunty el 50 éves korában Michael Jackson. Halálával volt személyi orvosát, Conrad Murray-t vádolják – a vád ellene gondatlanságból elkövetett emberölés.

A bírósági tárgyalás 2011. szeptember 8-án kezdődik, amely május 9-én indult volna, azonban Michael Pastor bíró helyt adott annak a kérvénynek, melyet Murray védői nyújtottak be.

Minden idők egyik legsikeresebb zenésze 2009. június 25-én halt meg 50 éves korában, Los Angelesben, szívleállásban. Halálát altató-túladagolás idézte elő. Murray-t azzal vádolják, hogy nem járt el szakszerűen, amikor Jacksonnak erős altatókat adott be, s egyedül hagyta őt. Pastor bevonta Kaiforniában Murray orvosi engedélyét. Az orvos tagadja bűnősségét, védőügyvédjei pedig azt állítják, ügyfelük semmi olyasmit nem adott be az énekesnek, amitől meghalhatott volna.

Michael Jackson, teljes nevén Michael Joseph Jackson 1958. augusztus 29-én született Indiana-államban, Gary városában. Hetedik gyermek volt a kilenc közül, szülei Joseph és Katherine Jackson. Karrierjét a Jackson 5-ban kezdte testvéreivel, Jackie-vel, Titoval, Jermaine-nel és Marlonnal együtt. Tizennégy éves korában énekelete el első saját dalát, a Ben-t, ennek köszönhetően a slágerlisták élére került. Szólókarrierje 1979-ben indult be az Off The Wall című albummal. Ez volt az első albuma, melyről négy dala felkerült az amerikai Top 10-be. A Don’t Stop ’Til You Get Enough és a Rock With You-ért aranylemezt kapott. Később az albumért az USA-ban hét platinalemezt kapott.

Michael Jackson a nyolcvanas években érte el legnagyobb sikereit. 1980 januárjában három American Music Awards díjjal jutalmazták. Az 1982-es Thriller albumról hét sláger került be a Top 10-be, mint például a Billie Jean, a Beat It és a Thriller. A Thriller videoklipjét 1999-ben megválasztották a zenetörténelem legjobb zenei klipjének. A Thriller 37 héten keresztül vezette a slágerlistákat és 80 héten kerersztül ott volt az első 200-ban. Jackson az album eladásának köszönhetően 26 platinalemez tulajdonosa lett 1 hónappal annak kiadása után. A nyolcvanas évek végén Lionel Richie-vel karöltve megírta a We Are The World című slágert. Az 1987-es Bad album 8 héten keresztül uralta a slágerlistákat.

A Dangerous 1991-ben jelent meg olyan slágerekkel, mint az In The Closet, Will You Be There, Remember The Time és platina, Black or White. Ebből összesen 7 millió darab fogyott el. A kilencvenes években négy American Music Awards-díjat és egy Grammy-díjat kapott. 1993 februárjában a 35. Grammy-gálán Jackson átvette a Living Legend-díjat (Élő Legenda-díj). 1995-ben kiadta a 2 CD-ből álló HIStory: Past, Present & Future Book 1-et A Scream című sláger, melyet húgával, Janettel készített el, platina lett és három díjat kapott az MTV Video Music Awards-gálán.

1997-ben Michael Jackson, mint a Jackson 5 tagja, bekerült a Rock’n’ Roll Hírességek Csarnokába. Ebben az évben jelent meg a Blood on the Dancefloor : HIStory in the Mix album, amelyen remixeken, régebbi slágereken kívül még öt újdonság is hallható volt. A pop királya az új évezredet azzal kezdte, hogy ő kapta a World Music Awards egyik speciális díját, 2001-ben pedig mint szólóénekes bekerült a Rock’n’ Roll Hírességek Csarnokába. Ebben az évben jelent meg az Invincible című album, azonban nem ért el akkora sikereket, mint az előző albumok. 2002-ben Jackson megkapta az American Music Awardson az évszázad legjobb művészének járó elismerést. Ugyanebben az évben beválasztották a Hírességek Csarnokába a legjobb zeneszerzők közé. 2003-ban és 2004-ben kiadta a Number Ones és a Michael Jackson: The Ultimate Collection válogatást. Magánélete azonban nem volt enniyre sikeres. 1994-ben feleségül vette Lisa Marie Presley-t, Elvis Presley lányát, de 2 év házasság után elváltak. 1998-ban másodszorra is megnősült, célja „gyermeknemzés” volt. Debbie Rowe világra hozta fiukat, Prince Michaelt és kislányukat, Paris Katherine-t. Az énekes 2001-ben elvált második feleségétől is. 2002-ben megszületett Michael Jackson harmadik gyermeke, Prince Michael II is. A nyilvánosságra hozott információk szerint a gyereket béranya hordta ki.

Michael 2003 februárjában interjút adott Martin Bashir újságírónak, ebből jött létre a Living with Michael Jackson dokumentumfilm, mely lavinát indított ez azzal kapcsolatban, hogy az énekest pedofíliával vádolták meg. 2005-ben bírósági eljárás indult, mely során a pop királyát 10 vádpontban kiskorúak molesztálásával vádolták meg.  Négy hónap tárgyalás után mondták ki az ítéletet az esküdtek, Jacksont minden vádpontban felmentették, aki a történtek után Bahreinbe költözött, ahol új zenei anyagon kezdett el dolgozni.

2009. július 13-án indult volna el a sztár 50 fellépésből álló koncertsorozata a londoni O2 Arénában This Is It címmel, mely 2010. március 6-ig tartott volna. A belépőjegyek öt óra leforgása alatt elkeltek. A londoni fellépések lettek volna Jackson utolsó koncertjei Nagy-Britanniában. Legutolsó turnéja halála előtt 12 évvel volt.

Az 50 fellépésre készülő zenész a tánc-és énekpróbák után 2009. június 25-én reggel nem jött ki a szobájából. Valamivel dél után orvosa, Conrad Murray talált rá, ekkor a sztár már nem lélegzett, gyenge volt a pulzusa, de a teste még meleg volt. Murray rögtön elkezdte az újjáélesztést, ám kicsivel később rájött, hogy Jacksonnak segítségre van szüksége.  12:21-kor felhívta a 911-et. A mentők 42 percen keresztül próbálták őt újjáéleszetni, a kórházban még 1 órát próbálkoztak ezzel. Az orvosok 14:26-kor hivatalosan is halottá nyilvánították őt.

Michael Jackson végrendelete szerint vagyona édesanyja és gyermekei közt oszlik meg, a többi pénzt pedig jótékonykodásra kell fordítani. John McClaine zenei producer és John Branc foglalkozik a vagyonával kapcsolatos ügyekkel. Gyermekei felügyeletét Jackson édesanyja, Katherine kapta meg. Debbie Rowe, a két idősebbik csemete édesanyja pedig bármikor meglátogathatja gyermekeit.

sita/-esz-