Szerdán négynapos művésztelep indul Somorján

2011. július 4. - 16:10 | Kultúra
SOMORJA – Szerdán nyitja meg kapuit a DunArt.com nemzetközi művésztelep, melynek keretén belül beszélgetésekre, vetítésekre, illetve a Hullámhossz elnevezésű kiállítás megnyitójára is sor kerül.

Az eseményre a somorjai református templom kertjében kerül sor. Szerdán és csütörtökön 19 órától egyéni bemutatkozó előadások tekinthetőek meg illetve beszélgetések zajlanak a művésztelep résztvevőivel, Rónai-Balázs Zoltán költő moderálásával. Ezt követően Prikler Mátyás Köszönöm, jól! című, a Cannes-i Filmfesztiválon is bemutatott filmjét vetítik.

Pénteken Mányoki Endre író, kritikus A Barlang fénye és sötétje című előadása tekinthető meg. Szombaton pedig a művésztelep alkotói Hullámhossz elnevezésű kiállításának megnyitójára invitálnak.

A művésztelep alkotói: Balázs József Tamás (RO / HU), Barabás Szabolcs (RO), Bogányi Raunio Mária (FIN / HU), Czank Ninetta (HU), Gábor Imre (HU), Hidi Endre (UKR), Jakatics-Szabó Veronika (HU), Juhász Tibor (SK), Kótai Tamás (HU), Kósa Annamária (SK), Könyv Kata Éva (HU), Mayer Éva (SK / HU), Nagy Csilla (SK), Németh Krisztián (SK), Orosz Annabella (ROM), Pézman Andrea (SK), Szőke Erika (SK), Tibor Zsolt (HU), Tóth-Kovács József (SRB / HU), Vincze Ottó (HU).

A kiállítást Takács Gábor művészettörténész nyitja meg, közreműködik Reiter István hegedűművész. A kiállítás a művésztelepet követően is megtekinthető, esgézen szeptember 15-ig.

"A szimpózium első találkozóján a művészek a régió társadalmi, szociális, ökológiai, identitási, többség és kisebbség közötti viszony témáival, valamint az ezekhez szorosan kapcsolódó kérdések vizsgálatával foglalkoznak. Milyen módon jelentkezik a nemzeti identitás akár politikai, akár kulturális értelemben a fiatal, illetve a középgenerációs alkotók munkásságában? Azt a társadalmi diskurzust kívánja feltárni és pótolni, amellyel az egymással való kommunikációban számos ellenszenv oldódik fel, és egy termékeny közös útkeresés valósul meg" - közli az esemény tájékoztatójában Mayer Éva, a művésztelep kurátora és szervezője.

"A középkelet-európai térségre kevésbé jellemző a közös gondolkodás és megoldáskeresés, ezért a művésztelep olyan platformot kíván teremteni, mely lehetővé teszi a diskurzust arról a közös politikai és kulturális örökségről, melyben jelenlegi problémáink is gyökereznek. Emellett alkalmat kívánunk adni a volt szocialista országok történelmének és kortárs képzőművészetének komplex bemutatására szélesebb közönség körében" - áll a tájékoztatóban.

-para- 

Címkék: DunArt.com