Imádják a brit kritikusok Kevin Spacey III. Richárdját

2011. július 9. - 15:32 | Kultúra
Imádják a brit kritikusok Kevin Spacey III. Richárd-alakítását. A Sam Mendes rendezte Shakespeare-darabot a közelmúltban mutatták be a londoni Old Vic színházban.

Az Oscar-díjas színész - a színház művészeti igazgatója - fémkerettel a lábán, bottal botladozva alakítja Shakespeare hírhedt cselszövőjét - olvasható a BBC hírportálján (bbc.co.uk).

A napjainkra adaptált darabon Spacey ismét együtt dolgozott Sam Mendes rendezővel, akivel már az Amerikai szépség című filmben is nagy sikert aratott. Mendes a legjobb rendezésért, Spacey pedig a legjobb férfi alakításért járó Oscar-díjat kapta meg az 1999-es filmért.

A III. Richárd kapcsán Michael Billington, a Guardian kritikusa a színész "erőteljes központi alakítását" dicsérte. "Sam Mendes egy gyönyörűen tiszta, koherens, mai ruhákba öltöztetett produkcióval állt elő, amelyben a főszereplő a diktátor archetípusává válik" - írta.

A jelenbe helyezett történet világosan utal a ma is fennálló diktatórikus rezsimekre. "Mendes vizuálisan rabul ejtő, hangzásában éles, a részletekben nem elvesző olvasatot tár elénk. Richárdot jól öltözött lakájok veszik körül. A Líbia-szerű összeomlás és a militarizmus ábrázolása egyértelműen szándékos" - fogalmazott James Woodall a The Arts Desktől.

A III. Richárddal véget ér az úgynevezett Bride Projekt, amely három éven át szolgálta az amerikai és a brit színészek együttműködését a színház világában.

(MTI)