Nem semmi: megjelent a Gwerkova első nagylemeze

2011. július 22. - 18:03 | Kultúra
NADA a címe a ma megjelenő Gwerkova-albumnak. A csallóközi trió gitárosa, Vermes Zsuzsi mesélt róla. Interjú

Mit jelent a NADA és miért ez lett az album címe?


A NADA spanyol szó, azt jelenti: semmi, űr, üresség. A cím egyrészt Alejandro Jodorowsky (chilei rendező - a szerk.megj.) mesterművére reflektál, a zseniális El Topora, másrészt meg a dalokra, amelyek az albumon vannak. A dalok egymásra kapcsolódnak és így alkotnak egy szerves egészet, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy ugyanabban az időszakban készültek.  Az album szerkezete pedig nem más, mint „az élet körforgásának” a koppintása.  Az első dal, a ’D-Day’  vagyis ’Death-Day’ a halál vagy elmúlás pillanatával indul, majd megkezdődik az utazás a másvilágba, (Rotten Bodies, Clouds or Soil) ahova váratlanul érkezik a tudat. Különböző élmények, kérdések, emlékképek kerülnek elő, amelyek megoldásra, válaszra várnak. A végén pedig jön a megújulás, megtisztulás, reinkarnáció, ami nem más mint a D-Day remixe, amit Jani (a zenekar producere – a szerk. megj.) csinált. Visszatérve az albumcímhez, tehát ezek a dalok töltik ki ezt az űrt, ürességet.



Hány dal található rajta? Kik szerezték ezeket?


7 track van rajta, a szerzők pedig mi hárman vagyunk. Gaspi (a zenekar énekese – a szerk.megj.) írja a dalszövegeket és az énekdallamot, én a gitársávokért vagyok felelős, Jani  pedig az alapokról gondoskodik illetve a dalok összhatásáról.



Viszonylag gyorsan összehoztátok a lemezt - csinálnátok utólag valamit másképpen?


A dalok már 2011 január végén készen voltak, de az utómunkára elég nagy figyelmet fordítottunk, nem szerettük volna elkapkodni. Azt, hogy mit csinálnánk utólag másképpen most már teljesen jelentéktelen, mert az album testet öltött, kiadódott, és ez a lényeg. Persze, az időtávon mindig lehet korrigálni, bár ez a 'minél gyorsabban, minél egyszerűbben'- gondolkodás lehet, hogy tök felesleges neurózis. Az alkotásnak idő kell és tér, akkor jár eredménnyel.



Pheek, egy kanadai zeneszerző/producer végezte a dalok végső keverését ( az ún. maszteringet). Ki ő és hogy kerültetek vele kapcsolatba?


Pheek, azaz Jean-Patrice Remillard egy vegetáriánus kanadai, aki futtatja az Archipel kiadót, zenét ír, maszterel, és nem utolsósorban a Mutek fesztivál projekt menedzsere. Jani ötlete volt hogy vegyük fel vele a kapcsolatot, mert korrekt fickó, jó munkát végez, és egy nagylemez elkészítéséhez pont ilyen paraméterek kellenek.



Neked melyik a kedvenc dalod az albumról?


Ó, hát ez nagyon változó. Most éppen az X32-t meg a Clouds or Soil-t preferálom, de két hónappal ezelőtt például a Jani remixét kedveltem, előtte meg a D-Day-t.



Az albumborítóról mit árulnál el?



Ez egy felnagyított fénykép, ami rólunk készült, és Edmár Béla fényképezte. Varga Gyurival, a grafikusunkkal, rengeteget agyaltunk rajta, mi legyen az albumborítón, mert a  semmit nagyon nehéz frappánsan ábrázolni :-D. Erőltetett megoldás meg kinek kell, és végül úgy döntöttünk, hogy akkor inkább legyen valami személyes, valami, ami rólunk szól, de mégis a nagyközönség előtt rejtve marad, és számukra kizárólag grafikai élményt nyújt, egyébként meg SEMMIT. Így lett belőle a fénykép átdolgozása.



Készültök lemezbemutató koncertre illetve turnéra?


Lemezbemutató a nagyudvarnoki Muskátli presszóban lesz augusztus 12-én, pénteken,  ahova mindenkit szeretettel várunk. Családias akciót szeretnénk. A szerdahelyi Moustache lesz a vendégbanda; a részletekről folyamatosan fogunk informálni mindenkit, elsősorban a közösségi oldalainkon. Turnézni később szeretnénk, és ha lehet, Szlovákia határain túl.



Mészáros Veroni