Meghalt Amy Winehouse

2011. július 23. - 19:26 | Kultúra
LONDON- Amy Winehouse énekesnőt szombat délután ötkor holtan találták londoni lakásán.

A 27 esztendős, többszörös Grammy-díjas előadóművész halálhírét szombaton késő délután közölte a brit média, és a Twitter közösségi üzenő portálon is elterjedt, este pedig hivatalosan megerősítette lemezkiadója, a Universal is.

A cég közleményében mélységes sajnálkozásának adott hangot "egy ilyen tehetséges zenész és előadóművész hirtelen elvesztése" miatt.A rendőrség szombat estig hivatalosan annyit erősített meg, hogy "holtan találtak egy 27 éves nőt" londoni lakásán, de nem cáfolta, hogy Amy Winehouse-ról van szó.

A Scotland Yard szóvivőjének első tájékoztatása szerint a halál oka egyelőre nem ismert.

Amy Winehouse-t az észak-londoni Camden kerületben lévő lakásán találták meg. A rendőrség az utcát kordonnal lezárta. A kordonon kívül szombat estére több száz rajongó gyűlt össze, sokan virágokat helyeztek el az utca elején.A soul, a rhythm and blues és a dzsessz műfajában egyaránt otthonosan mozgó Amy Winehouse tehetségét öt Grammy- és három Ivor Novello-díjjal ismerték el.

A díva két albumot készített: a Frank 2003-ban, a Back To Black 2006-ban jelent meg. Ez utóbbi album tette őt a nemzetközi showbiz világában is ismertté és elismertté, és ezzel nyerte öt Grammyjét.

Amy Jade Winehouse 1983. szeptember 14-én született Londonban. A zenét dzsesszrajongó taxisofőr édesapja, Mitchell szerettette meg vele.    

Amy Winehouse tízéves korában rapbandát alakított barátaival, tizennégy évesen pedig már saját dalait írta.

Az énekesnőről azonban régóta köztudott volt súlyos kábítószer- és alkoholfüggősége is; többször kórházi kezelésre szorult a kábítószerezéssel összefüggő komoly tüdő- és szívpanaszokkal. A brit bulvársajtó "közeli ismerősökre" hivatkozva egy ideig azt híresztelte, hogy Winehouse a droghasználat miatt tbc-s lett, de ezt később hivatalosan cáfolták.

Amy Winehouse a múlt hónapban törölte tizenkét naposra tervezett európai előadókörútját, miután a turnét kezdő belgrádi fellépése - feltűnő ittassága miatt - botrányba fulladt. A húszezres közönség többször is kifütyülte, miután az énekesnő másfél órán keresztül érthetetlenül motyogott a mikrofonba, bele-belekezdve egy-egy dalba. Az előadás során el is esett, elejtette mikrofonját, majd végül elhagyta a színpadot.Amy Winehouse hivatalos lett volna az idei Sziget fesztiválra is, de a múlt hónapban ezt a fellépését szintén lemondta.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője a fejleményt kommentálva annak idején az MTI-nek elmondta: az énekesnővel kapcsolatban korábban felmerült gondok miatt a budapesti koncert év eleji lekötése során rákérdeztek Winehouse menedzsmentjénél, hogy bizton számíthatnak-e a fellépésre. "Akkor azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy nem kell aggódni Amy koncertje miatt" - mondta.

A tragikus sorsú énekesnő színpadon kívüli magánélete is rendkívül zavaros volt. Egykori férje, Blake Fielder-Civil néhány éve - több társával együtt - erősen drogos és alkoholos állapotban összevert egy londoni kocsmárost, majd megvesztegetéssel és fenyegetésekkel megpróbálta rávenni áldozatát, hogy vonja vissza feljelentését.

Az eljáró londoni koronabíróság 2008-ban 27 havi szabadságvesztést rótt ki Fielder-Civilre.

A meglehetősen súlyos ügyben Amy Winehouse is megjárta a rendőrséget, a szemtanúk megvesztegetési kísérletének gyanújával, de ellene abban az ügyben végül nem emeltek vádat. 

Egy évvel később azonban igen, mégpedig szintén verekedés címén, a hatóságok szerint ugyanis egy londoni jótékonysági bálon bántalmazta a közönség egyik tagját. A rendezvényt Károly trónörökös jótékonysági alapja, a Prince's Trust szervezte; a belépőjegyek 700 fontba (mai árfolyamon 200 ezer forintba) kerültek. A londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága azonban felmentette az énekesnőt.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap, amely minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb britek becsült vagyonáról, Amy Winehouse-nak az idén hatmillió fontos (csaknem kétmilliárd forintos) vagyont tulajdonított.

(MTI)