Akár évente megduplázná könyveinek számát a nemrég alakult Libri Könyvkiadó

2011. augusztus 27. - 13:33 | Kultúra

Minőségi, piacképes kortárs szépirodalommal, kurrens tényirodalommal indul neki az őszi-karácsonyi könyvszezonnak az augusztus elején megalakult Libri Könyvkiadó. A Nyitott Könyvműhely jogutódjaként működő cég profiljában nem változik, és szeretné tartani növekedésének ütemét is - mondta el az MTI-nek Halmos Ádám, a cég egyik alapító tulajdonosa.

A Libri Könyvkiadó Kft. megalakulását augusztus elején jelentette be Balogh Ákos, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. tulajdonosa, Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely Kft. tulajdonosa és Sárközy Bence, a Magvető Könyvkiadó Kft. leköszönt főszerkesztője.

"A Nyitott Könyvműhely nem megszűnik, hanem átalakul" - szögezte le az MTI kérdésére Halmos Ádám, aki szerint a kiadó jövője miatt volt szükség "minőségi ugrásra". "Tavaly körülbelül 200 millió forint árbevétele volt a cégnek, amit úgy értünk el, hogy évente sikerült megduplázni a könyveink számát. Ahhoz, hogy a növekedés ütemét tartani tudjuk, szükség volt a fejlesztésre" - fogalmazott Halmos.

Arra a kérdésre, hogy mi a kapcsolat az egyik legnagyobb könyvkereskedelmi hálózat és a kiadó között, a kiadó vezetője elmondta, hogy Balogh Ákos évek óta kereste a befektetési lehetőségeket a kiadói piacon is, a cég megalapítása ugyanakkor azt jelzi, most jött el az idő, hogy a Libri "markánsabban" is megjelenjen a szegmensben. "Nyilván számíthatunk a Libri Kereskedelmi Kft. kiemelt figyelmére, de ma egyetlen kiadó sem lehet életképes, ha csak az egyik könyvterjesztői hálózatban tud hangsúlyosan jelen lenni" -  magyarázta a cég vezetője, aki szerint a Libri név ma már márkának számít, a könyvpiac "hiteles, megújulásra képes" szereplőjét jelöli.

Halmos ugyanakkor leszögezte: akárcsak a jogelőd, a Libri Könyvkiadó is nyitott profilú kiadóként kíván tevékenykedni, a hangsúly a kortárs szépirodalmon, a tényirodalmon lesz, de hamarosan szeretnék kialakítani a gyermekkönyvprofilt is.

A könyvpiaci lehetőségekről szólva kiemelte, hisznek abban, hogy a szépirodalom is lehet nyereséges ágazat. "Nem keseregni kell azon, hogy az emberek keveset olvasnak, hanem rávenni őket, hogy újra könyvet vegyenek a kezükbe" - szögezte le. Szerinte ehhez az első lépés a minőségi, fogyasztható könyvek kiadása, majd új utakat kell találni a közönséghez.

"A hagyományos marketingsémák a könyvpiacra nem igazán érvényesek, a klasszikus reklámok hatékonysága megkérdőjelezhető" - válaszolta Halmos Ádám arra a kérdésre, hogy mit ért új utak alatt. Úgy vélte: a hatékonyságot elsősorban a célcsoport határozott feltérképezésével, a könyvek köré építendő közösségekkel lehetne növelni.

Az őszi-karácsonyi újdonságaik között lesz a jelenleg Hollandiában élő, iráni Kaber Abdollah új regénye, A király. A Nyitott Könyvműhely adta ki korábban A mecset ura című regényét is. "A szerző már felnőttként érkezett Hollandiába, és így tanulta meg a nyelvet. És noha főleg Iránról ír, az egyik legnépszerűbb holland szerzőnek számít, művei milliós nagyságrendben fogynak a világban" - emelte ki Halmos Ádám.

Új kötettel bővül Rita Monaldi vallástörténész és Francesco Sorti zenetörténész sorozata is, a harmadik könyv Mysterium címmel lát napvilágot. (A sorozatot hét kötetre tervezik, a könyvcímekből egy latin mondat áll majd össze).

A kiadó vezetője a kínálatból kiemelte a magyar származású amerikai írónő, Julie Orringer monumentális regényét, amely Láthatatlan híd címen lát majd napvilágot. A közel 700 oldalas kötet egy szerelmi történetet dolgoz fel a vészkorszak idején. A tervek szerint az írónő októberben Magyarországra látogat, hogy a könyvét népszerűsítse.

Az év legnagyobb magyar irodalmi sikerét várják Papp Sándor Zsigmond első regényétől, amely még nem nyerte el végleges címét. A kötet cselekménye a román rendszerváltás idején játszódik.

A kiadó jelenteti meg Palya Bea énekes-dalszerző első prózakötetét is, Halmos Ádám szerint a könyv túlmutat a hagyományos életrajzon. "Nemcsak nekünk, hanem rólunk is szól. Megismerjük belőle az énekesnő utazásait, kalandjait, valamint egy olyan belső, önismereti folyamatot, ami sokunknak segíthet" - tette hozzá.

A tényirodalmat Vágó István műsorvezető könyve, a Vigyázat, csalók! képviseli, valamint Richard Dawkins brit etológus, evolúciós biológus új könyve, A valóság varázsa, amely az univerzummal kapcsolatos "nagy kérdésekre" keresi a választ.

(MTI)