Hírességek a Vermes-villában – A HUNGARIKONOK című kiállítás megnyitója

2011. augusztus 29. - 18:55 | Kultúra
DUNASZERDAHELY - Victor Vasarely, El Kazovszkij, Jancsó Miklós, Koltai Lajos, Tolnay Klári, Grosics Gyula, Benedek Tibor, Nagy Imre, Psota Irén, Karinthy Frigyes, Örkény István, Overdose – néhány azon nevek közül, melyeknek egy-egy emblematikus tárgyával találkozhat a közönség a Kortárs Magyar Galéria új kiállításán.

A 2011. szeptember 2-án, 18 órakor nyíló tárlat címe Hungarikonok. A kiállításra kerülő alkotások tulajdonosa, Kárpáti Tamás, hosszú ideig gyűjtögette hírességek használati tárgyait, majd a legkiválóbb kortárs magyar képzőművészeket kérte fel arra, hogy gondolják tovább a relikviákat, ágyazzák be festménybe, szoborba, hogy az általuk hozzáadott értékkel a tárgyból (objektből) szubjekt, ez esetben hungarikon válhasson belőlük. A magángyűjteménynek induló kezdeményezés mára a magyar kultúra, sport és közélet kiválóságainak arcképcsarnoka lett.

Olyan egyedi tárgyakkal találkozhat a kortárs képzőművészet legnagyobbjainak alkotásain keresztül, mint Karinthy Frigyes írógépe, Nagy Imre órája, Grosics Gyula trikója, Overdose patkója, Aba-Novák Vilmos pipája, Kertész Imre kalapja, a Nemzeti dal egyik eredeti röplapja, Szécsi Zoltán sapkája stb.

A csaknem 80 műtárgy közül tucatnyival először találkozhat a nagyközönség. A hungarikonokkal párhuzamosan lesz bemutatva egy másik, hasonló szellemben fogant gyűjtemény, az Eurikonok néhány darabja, amelyek John Lennon, Jiři Menzel, Niki Lauda vagy Tony Curtis személyes tárgyaiból készültek.
A megnyitón nagy számban képviseltetik magukat a gyűjteményben szereplő képzőművészek illetve a relikviák volt tulajdonosai.

-KMG-