Válságban a magyar filmes lapok - sem támogatás, sem reklámbevétel!

2011. szeptember 3. - 16:52 | Kultúra
„A filmes lapok tartalékaik végére értek” címmel közli Kovács Bálint okonyomozó írását az emasa.hu, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége médiaszakmai portálja. A cikket az alábbiakban teljes terjedelemben közöljük.

A Mozinet Magazin volt az első a filmes újságok közül, amelyik forráshiány miatt „bizonytalan ideig” szüneteltetni kényszerült a megjelenést; a lap szeptembertől már csak online jelenik meg. Az eset azonban korántsem egyedülálló: ha nem lesz hamar változás a támogatási rendszerben, hónapokon belül megszűnhet az összes filmes lap, köztük a Filmvilág is.

A Mozinet Magazin augusztus közepén jelentette be: hét és fél év és 87 lapszám után 2011 szeptemberétől forráshiány miatt bizonytalan ideig csak a lap online változata tud megjelenni. Bár a többi filmes lap még nem tett hasonló bejelentést, az eMasa érdeklődésére minden megkérdezett elmondta: a megszűnés szélén állnak. Ahogy Schubert Gusztáv, a Filmvilág főszerkesztője fogalmaz: „Nem egyik vagy másik filmlap sorsáról van szó, a teljes magyar filmes lapkiadás került végveszélybe”. Schubert siet hozzátenni: „A válságos helyzet nem azért állt elő, mert a lapok valamit rosszul csináltak volna. Ellenkezőleg, az elmúlt egy évben minimális pénzből, maximális takarékossággal biztosították a megjelenést, úgy, hogy közben nem bulvárosodtak el, nem engedtek a minőségből”.

Sem támogatás, sem reklámbevétel

A válság a filmgyártáshoz kapcsolódó pénzek felett diszponáló Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) összeomlásával kezdődött. A közalapítványban történt vezetőváltás miatt már 2010-ben is késett a filmes lapok számára kiírt pályázat, de ezt végül még meghirdették, sőt, el is bírálták; csakhogy a kormány közben zárolta az MMKA pénzeit, így a lapok tavaly ősszel nem juthattak hozzá a megítélt támogatáshoz. A késlekedés eltartott az év végéig, amikor – decemberben – a parlamentben nem szavazták meg a filmszakmának korábban megígért 3,5 milliárd forintos támogatást, így az MMKA – forrásaink szerint a közalapítvány történetében korábban példátlan módon – visszavonta az összes, korábban már elbírált és kihirdetett pályázatot. 2011-ben már ki sem írtak pályázatot; az utoljára, tehát most már csaknem egy évvel ezelőtt megítélt összeget pedig azóta sem pótolta senki.

A helyzetet csak súlyosbította a teljes magyar filmgyártás meglehetősen lassú átalakítása: azóta sem állt fel az MMKA helyébe lépő új filmlap-támogatási rendszer. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) ugyan idén február elején regisztrálta, hogy a filmlapok támogatás nélkül maradtak, de „az amúgy nem túl bonyolult és nem túl költséges problémát eddig nem sikerült megoldania a minisztériumnak, ami azt jelenti, hogy a 2011-es támogatás még mindig csak ígéret, pedig már augusztus végén járunk” – fogalmaz Schubert Gusztáv.

A filmes lapok működésüket jellemzően legalább felerészt támogatásokra alapozták. A támogatói források (a NEFMI-n és az MMKA-n kívül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól, a Magyar Nemzeti Filmalaptól vagy a Nemzeti Civil Alapprogramtól származó összegek) elapadása mellett a nem feltétlenül csak a közönségsikerekkel foglalkozó filmes lapok helyzetét ugyanakkor az is nehezíti, hogy a művészfilm-forgalmazók és az art mozik szintén csődközelben vannak, így a lapok legfontosabb hirdetőik nagy részét is elveszítették.

5 millió a 700-ból

Soha nem tudta magát csak a piacról eltartani a megszűnő Mozinet Magazin sem. „A Mozinet elsődleges missziójának mindig is a filmértő közönség megteremtését és kiszolgálását tekintette. Igyekeztünk és a későbbiekben is igyekezni fogunk irányt mutatni az igényes filmeket keresőknek, és olyan háttérinformációkat, elemzési szempontokat adni olvasóinknak, amelyek segítik és elmélyítik az értékes filmek befogadását. Különösen szomorú számunkra, hogy a következő tanévben nem tudjuk folytatni középiskolás rovatunkat, amellyel eddig több mint 500 magyarországi és határon túli középiskolai mozgóképkultúra tanár munkáját segítettük” – olvasható a nyomtatott lap szüneteltetéséről szóló augusztusi közleményben.

Ahogy Szalóky Bálinttól, a Mozinet főszerkesztőjétől megtudtuk, az MMKA 2009-ig évi 5 millió forinttal támogatta a lapot. „Az NKA támogatásából, jelentős megszorításokkal az idén augusztusig tudtuk megjelentetni a lapot, melyet a korábbi években kb. fele-fele arányban támogatott az MMKA és az NKA – mondja Szalóky. – Az állami támogatás mellett természetesen voltak piaci bevételeink, ugyanakkor bizonyos kiadásokat – a lapot több mint 500 magyarországi és határon túli középiskolába ingyenesen juttattuk el, a mozgóképtanárok az oktatáshoz használták segédanyagként – képtelenség a piaci bevételekből finanszírozni”.

A Mozinet Magazin korábban körülbelül 30 fős külsős szerzőgárdával dolgozott. A nyomtatott lap megszűnése után a Mozinet.hu tovább működik, emellett a cég folytatja filmforgalmazó tevékenységét is.

„A tudatlanság versenyképtelen”

„A filmes lapok tartalékaik végére értek. Sem a Filmvilág, sem a többi lap nem kapott idén semmiféle állami támogatást: nulla forintból nem lehet takarékoskodni” – fogalmaz Schubert Gusztáv, az 1958 óta megjelenő Filmvilág főszerkesztője, aki az eMasának elmondta: a 2000-es évek közepén emelkedett a legmagasabbra a támogatás összege; a Filmvilág akkor nagyjából 20 milliós dotációból működött. Ez az évtized végére 13-14 millióra csökkent.

„A lapnak vannak saját bevételei: alkalmi szponzorok, hirdetési bevételek, és természetesen a lapeladás, előfizetés. Ha művelt, kulturált társadalom lennénk, a lapeladásból simán finanszírozni lehetne az igényes filmművészeti lapok munkáját – véli Schubert. – A ma divatos fiskális okoskodás szerint a kultúra »nem termelő ágazat«, vagyis pénzpocsékolás közpénzt kiadni rá. Ez katasztrofális tévedés, épp az ellenkezője igaz: Japán, Dél-Korea vagy Kína felemelkedése a nyomorúságból azzal kezdődött, hogy korszerűsítették az oktatást, támogatták a művelődést, mert rájöttek, a tudatlanság versenyképtelen”.

A Filmvilágot jelenleg Schubert másodmagával szerkeszti főállásban. „Amikor kiderült, hogy a megítélt 2010-es MMKA-támogatást végül is nem kapják meg a filmlapok, két – egyébként minőségi munkát végző munkatársat – el kellett bocsátanom” – mondja Schubert. A szerkesztőség idén az olyan kiadásokon próbált spórolni, mint hogy nem vettek részt a nagy európai filmfesztiválokon, és nem vásároltak külföldi szakkönyveket. „Az efféle takarékoskodás vészhelyzet esetén ideig-óráig megoldást jelenthet, de hosszú távon nem lehet erre berendezkedni” – véli a főszerkesztő.

„Értéket teremteni nem lehet munkatársak nélkül”

A finanszírozási válság azonban nem csak a nyomtatott filmes médiumokat lökte a szakadék szélére. „Jelenleg épp a site hibernálását készítjük elő, mivel el kellett küldeni az embereinket, felszámoljuk a szerkesztőséget” – foglalja össze az eMasának a Filmhu (http://magyar.film.hu) jelenét Csejdy András, a portál alapítója. A lap idei költségterve 20 millió forint/év lett volna; az elmúlt 5 évben a tartalomszolgáltató szerkesztőség üzemeltetéséhez körülbelül 60-70%-ban jelentett fedezetet pályázati forrás (MMKA, NKA, Országos Rádió és Televízió Testület), a többit az oldalt kiadó Film.hu Kft. teremtette elő más pályázati keretekből, valamint reklám- és egyéb szolgáltatásokból. „A fennmaradó támogatások, projektpénzek nem teszik lehetővé, hogy a meglévő szerkesztőséget ebben a formában fenntartsuk” – mondja Csejdy.

„A Filmhu 12 éves működése során voltak olyan évek, amikor bruttó 45 millió forintból dolgoztunk (négy főállású, négy részmunkaidős és sok állandó külső munkatárssal). Az éves költségvetésünket mindig annak fényében állítottuk össze, hogy az alapműködés folyamatos biztosítása mellett milyen egyéb on-line és off-line projekteket tudtunk megvalósítani: csináltunk animációs portált, lebonyolítottunk képregény-, kisfilm- és forgatókönyv-pályázatokat, szerveztünk szakmai rendezvényeket, sorozatokat és filmklubot, adtunk ki könyvet és építettünk egy csomó filmes oldalt és adatbázist” – emlékszik vissza Csejdy. Ehhez képest 2010-ben a lap három félállású munkatársának munkaviszonya szűnt meg a forráshiány miatt, 2011 folyamán pedig a maradék három főállású munkatárs (szerkesztő, pénzügyes, koordinátor) munkaviszonya is megszűnik.

A napi 2-4000 egyéni látogatót vonzó portálról az elmúlt évtizedben – Csejdy elmondása szerint – minden „illetékes” kijelentette, hogy fontosnak és szükségesnek tartja a működését. „De egyelőre nem látjuk azt, hogy miből és hogyan fog üzemelni az oldal – fogalmaz az alapító. – Vannak kidolgozott projektterveink és felkapcsolás előtt álló fejlesztéseink, ám ezek forráshiány miatt nem indulhatnak el, és még az eddigi folyamatos tartalomszolgáltatás is veszélybe került a munkatársak kényszerű elbocsátása miatt. Mindent megteszünk, hogy mentsük, ami menthető, mert hiszünk benne és szeretjük csinálni, de értéket teremteni nem lehet munkatársak nélkül”.

Kovács Bálint