Elhunyt Michael Hart, az e-book feltalálója

2011. szeptember 10. - 12:57 | Kultúra
64 éves korában elhunyt Michael S. Hart, az elektronikus könyv feltalálója és a Gutenberg Project alapítója.

A Gutenberg Project, a világ első és egyik legnagyobb digitális szöveggyűjteménye 1971-ben alakult, mikor Michael Hart úgy döntött, digitalizálja az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát. Hart célja ’mindössze’ annyi volt, hogy bárkinek, és főleg a világ bármely pontján elérhető legyen a világirodalom elektronikus formában.

„Jókor voltam, jó helyen, a megfelelő háttérrel”- mondta Hart egy 2002-es interjúban, arra a kérdésre válaszolva, honnan jött az ötlet, hogy a számítógépet ilyen célokra használja fel.

Hart több száz szöveget tette elektronikusan elérhetővé, 1993-tól 1997-ig százról ezerre növekedett az elektronikus könyvek száma az oldalon, 2003-ban már több mint 10 ezer teljesen ingyenes e-bookot tölthettek le az olvasók a Gutenberg projekt oldaláról. Ma a projekt a világ egyik legnagyobb elektronikus gyűjteménye, melynek célja, hogy az kollekcióban szereplő, ma már több mint 36 ezer szöveg bárkinek, bárhonnan elérhető legyen. Több száz önkéntes dolgozik megállás nélkül azon, hogy a világirodalom legnagyobb remekei elektronikus formában is elérhetővé váljanak, hiszen a Gutenberg projekt küldetése nem más, mint „létrehozni és terjeszteni az e-bookot, emellett pedig támogatni minden erre irányuló törekvést.”

Egy 1998-ban adott interjúban Hart azt mondta, „20-30 év múlva minden kölyök zsebében ott lesz egy szerkentyű, amiben minden benne lesz, akár a könyveink is, ha szeretnénk.”

Hart amellett, hogy elérhetővé tegye az irodalom kiemelkedő alkotásait, a nyelvi akadályok leküzdéséért is harcolt, ezért ma a gutenberg.org oldaláról 60 különböző nyelven írt alkotásokat lehet letölteni, köztük olyan magyar írók műveit is, mint Mikszáth vagy Jókai.

Michael S. Hart az e-könyv feltalálásával megelőzte korát, és hatalmas lépést tett afelé, hogy valóban a világ bármely pontjáról elérhetővé váljanak az irodalom nagyszerű alkotásai.

Hart részletes életrajzát az általa létrehozott www.gutenberg.org oldalon tekinthetik meg az érdeklődők, ahol 20 magyar író és még rengeteg szerző művei közül válogathatnak az olvasni vágyók.

(ian/guardian/gutenberg.org)