Ion Barladeanu: Szemétdombról a galériákba

2011. szeptember 19. - 16:13 | Kultúra
Ion Barladeanu a 60-as éveit taposó tisztes úr, aki pár éve még Bukarest utcáin hajléktalanként tengette életét. Ma elismert művészként a világot járja, rajongói közt van például Angelina Jolie is. Szeptember 21-én, szerdán, találkozhatnak Barladeanuval a pozsonyi KC Dunajban. Ajánló

A romániai Ion Barladeanu 13 darab, nagyméretű kollázsából ma délben nyílt kiállítás a pozsonyi Halpiac téren, a tárlat október 19-ig látható. A négy éve felfedezett pop-art művész 1989-től egy bukaresti szemétdombon élt. Elmondása szerint kollázsokat  a ‘70-es évektől készít, saját maga szórakoztatására.



Leginkább újságokból kivágott fényképeket illeszt össze egészen találó módon. Művein pop-art -, szürrealista – és dadaista jegyek fedezhetők fel. 1970-től ’90-ig körölbelül 800 alkotása született, amelyek közt vannak rendkívül merészek is, például olyan ahol Nicolae Ceausescu-t egy elmegyógyintézetbe helyezte, mert szerinte “oda való”.



2007-ben véletlenül Dan Popescu akadt rá a bukaresti H’art galériából, aki felkarolta és akinek hála Barladeanu művei eljutottak Londonba, Párizsba és a tengerentúlra is.



Barladeanu a Nota Bene havilap 10 éves megalakulásának apropójából érkezik Pozsonyba. Akit érdekel, hogyan alakul a sorsa, és mik a tervei, ne hagyja ki a Nota Bene estjét szeptember 21-én a pozsonyi KC Dunaj kulturális központban. A beszélgetés 18 órakor kezdődik, a belépés ingyenes.



Mészáros Veroni