Kate Winslet és Martin Scorsese is Emmy-díjat kapott

2011. szeptember 19. - 12:33 | Kultúra
Kate Winslet és Martin Scorsese is elnyerte az amerikai televíziózás legrangosabb elismerését, az Emmy-díjat, amelyet vasárnap este osztottak ki Los Angelesben.

A brit színésznő, Kate Winslet a Fox televízió által élőben közvetített ceremónián édesanyjának ajánlotta meghatottan pályafutása első Emmyjét, amelyet a Mildred Pierce című HBO-minisorozatban nyújtott alakításáért kapott. Sorozatbeli partnere, Guy Pearce ugyancsak díjazott lett mellékszereplőként.

A számos meglepetést tartogató estén Martin Scorsese kapta a legjobb rendező díját a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó című HBO-filmsorozatért. A harmincas évek gengsztervilágában, Atlantic Cityben játszódó széria összesen nyolc Emmyt nyert, ebből hetet technikai kategóriákban. (Ezeket, az úgynevezett kreatív Emmy-díjakat már a múlt héten átadták.)

"Mindig olyan filmről álmodtam, amelyben egy korszakon át végigkövethetem a szereplők fejlődését" - árulta el az Oscar-díjas Scorsese a ceremónia kulisszái mögött. Mint megjegyezte, ez több lehetőséget és nagyobb alkotói szabadságot jelent a munkában. A 68 esztendős rendező arról is beszélt, hogy nagy lehetőséget lát a televízióban. "Rendkívüli dolgokat csinálhat most az ember, elékezett az idő".
A Mad Man - Reklámőrültek ugyan begyűjtötte a legjobb televíziós drámasorozat Emmy-díját, de 19 jelöléséből csak kettőt váltott az aranyozott szobrocskára. (A másikat ugyancsak a múlt heti kreatív Emmyn.)

"Nem gondoltam, hogy ez fog történni. Kiszorítottak minket, ugyanakkor mégis megnyertük a legjobb dráma díját, ami egyensúlyba hozza a dolgokat. A díj nekem azt mondja, hogy a nézők szeretik, amit csinálunk" - értékelte az estét Matthew Weiner, a sorozat alkotója.
A Modern család a legjobb vígjátéksorozat trófeáját kapta. A legjobb rendezés és forgatókönyv díját is besöprő ABC-szériában nyújtott játékáért Julie Bowen és Ty Burrell a legjobb női és férfi mellékszereplő díját vehette át.

A Downton Abbey című, a múlt század elején játszódó brit történelmi film, amely egy arisztokrata család és szolgáik körül bonyolódik, a minisorozatok között diadalmaskodott. A PBS tévé szériája hat Emmyvel távozott a gáláról.

Az ötödik évada futó kis nézettségű, de szakmailag elismert texasi futballdráma, a Friday Night Lights - Tiszta szívvel foci a forgatókönyvírói díj mellé sztárja, Kyle Chandler számára is Emmyt hozott. A fociedzőt alakító Chandler többek között John Hamm és Steve Buscemi orra elől halászta el az elismerést.

A Vészhelyzetben egyszer már mellékszereplőként díjazott Julianna Marguiles vasárnap este A férjem védelmében című sorozattal nyert újabb Emmyt, ezúttal drámai főszerepért.

A Fox musicalsorozata, a Glee - Sztárok leszünk! népszerűsége ellenére üres kézzel távozott a show-ról, idén két kreatív Emmy-díjjal kellett beérnie alkotóinak.

A televíziós csatornák versengésében az HBO vitte el a pálmát 19 Emmy-díjjal, a PBS 14, a CBS 11, a Fox 9, az ABC 8, az NBC pedig 6 díjat szerzett műsoraival.

A szórakoztató ceremónia díjátadói között feltűnt Charlie Sheen, akit tavaly rúgtak ki a Két pasi meg egy kicsi című sorozatból botrányos kijelentései miatt. A színész békülékeny hangulatban elismerően szólt a szériáról, amely azóta Ashton Kutcher főszereplésével folytatódott.

Eredetileg Alec Baldwin, A stúdió című sikeres vígjátéksorozat sztárja is megszólalt volna a gálán, ám a Fox végül kivágta az előre felvett monológot, mivel a színész a News Corp. mobilfeltörési botrányával viccelődött. A News Corp.-hoz tartozó csatorna nem tartotta ildomosnak Baldwin szövegét, mert - mint jelezte - a társaság nagyon komolyan veszi az ügyet.

Az Emmy-díjátadó az utóbbi években egyre nagyobb közönséget tudott leültetni a tévéképernyő elé. Tavaly már mintegy 13,5 millióan látták, ám népszerűsége még mindig messze elmarad a kétszer annyi nézőt vonzó Grammy- vagy a háromszor annyi érdeklődőt számláló Oscar-ceremónia közvetítésétől.

mti/para