Különleges technikával készített magyar alkotás nyert fődíjat Romániában

2011. szeptember 26. - 18:22 | Kultúra
Felméri Cecília animációs technikával készült dokumentumfilmje, a Mátyás, Mátyás nyerte a dél-romániai Calarasiban megrendezett filmfesztivál fődíját.

A 7Arte címmel megrendezett filmfesztivál a hétvégén fejeződött be. Az 59 filmet felvonultató seregszemlét immár 13. alkalommal rendezték meg Calarasiban - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Filmunió közleményben.

Felméri Cecília különleges technikával készült 13 perces alkotása Kolozsvár lakóiról, valamint arról szól, hogy mit jelent nekik városuk híres szülötte, Mátyás király.A 13 perces animációs dokumentumfilm magyar-román koprodukcióban készült 2010-ben, azóta Lipcsétől Bilbaón át számos rangos nemzetközi filmfesztivál hívta meg programjába. A bukaresti Anim'est és a Hyperion diákfilmfesztivál is a legjobb film díjával méltatta, majd a csíkszeredai Film.dok-on elnyerte a Magyar Televízió elismerését.

A budapesti Inforg Stúdió, az M&M Film és kolozsvári Argo Audiovizuális Egyesület koprodukciójában készült formabontó mozgóképet a legrangosabb román filmes kitüntetésre, a Gopo-díjra is jelölték idén.

Az 1978-as születésű rendező a kolozsvári Sapientia egyetemen diplomázott, jelenleg a bukaresti filmművészeti egyetem filmrendező szakos hallgatója és a Sapientia tanára.

Felméri Cecília Végtelen percek című rövidfilmje idén meghívást kapott a 64. locarnói filmfesztiválra, ahol a versenyprogramban indult az Arany Leopárdért.

MTI/para