Felújítják az alsósztregovai Madách-kastélyt

2011. október 5. - 15:57 | Kultúra
Elkezdődött a nyáron bezárt alsósztregovai Madách-kastély felújítása. A népszerű irodalmi múzeum a felújítás és az átépítés után várhatóan 2013 szeptemberében nyitja meg újra kapuit a nagyközönségnek.

A kastély eddigi kiállítási tárgyait júliusban összecsomagolták és biztonságba helyezték, hogy megkezdődhessen a felújítás. A Szlovák Nemzeti Múzeum - Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma igazgatása alá tartozó intézmény teljes rekonstrukciójára egy határokon átnyúló pályázati programból nyert mintegy kétmillió eurót a fenntartó.

A szakértői vélemények szerint feltételezhetően reneszánsz alapokra épült, többször is átalakított Madách-kastély műemléki előírásoknak megfelelő rekonstruálásán túl a tetőtérben konferenciaközpontot és szálláshelyeket alakítanak ki. A kastélyban a jövőben írótábort, alkotóműhelyt is terveznek.

A kastélyban írta meg Madách halhatatlan remekművét, Az ember tragédiáját. A helyiséget, amelyben Madách a művet alkotta, oroszlánbarlangnak szokták nevezni. A pozsonyi Új Szó című napilap értesülései szerint ezt a szobát a 19. századi állapotában kívánják helyreállítani.

A felújítási munkákat az uniós szabályzat szerint régészeti feltárás előzte meg, amelynek eredménye egyelőre nem ismeretes.

A mintegy két évig tartó munkálatok ideje alatt a Madách Imre életművét bemutató irodalom- és művelődéstörténeti, valamint képzőművészeti kiállítás anyagának egy része továbbra is megtekinthető a helyi ágostai evangélikus egyházközség épületében. A hagyományos alsósztregovai Madách-emléknapokat a felújítás idején szintén az evangélikus parókián rendezik meg.

mti/para