Are You Free? zenei fesztivál Dunaszerdahelyen

2011. október 25. - 18:33 | Kultúra
A IV. Are You Free? nemzetközi zenei fesztivál október 28-án és 29-én zajlik a dunaszerdahelyi NFG klubban. A belépés minden programra ingyenes. Ajánló

Az Are You Free? nemzetközi improvizációs zenei fesztivál Szlovákia egyik legprogresszívebb jazzfesztiválja. Programjában a műfaj legkimagaslóbb művelői kapnak helyet, idén negyedik alkalommal.



Október 28-án, pénteken, 19 órakor a dunaszerdahelyi származású, Budapesten élő művész, Eszes Attila festménykiállításának megnyitójával kezdődik a fesztivál, mely után a Focussing duó mutatkozik be: tagjai az argentin gitáros Diego Mune és az osztrák Emil Gross dobos. Diego Mune zenei kézügyességét - lélegzetelállító virtuozitását - hazájának, Argentínának nyomornegyedeiben és utcáin, autodidakta módon sajátította el. Emil Gross 18 éves osztrák dobos, játékában funk -, rock -, drum & bass -, jazz - és avantgarde lüktetéssel. Őket a THAT Trio követi, amely alappillérét a Franciaországban élő angol származású kiváló zenész, a héthúros bőgő mestere, Paul Rogers alkotja, őt egészíti ki az osztrák testvérpáros - Igor Gross (vibrafon) és Emil Gross (dobok). Az est végén a magyarországi zzaJ.H együttest hallhatják, a kvartettből ismerős lehet Geröly Tamás és Mákó Miklós, az improvizatív jazz "veteránjai", akik szellemiségükben Szabados György köréhez tartoznak; zenészpartnereik e formációban Kováts Gergő (tenor- és szopránszaxofon) és Ajtai Péter (nagybőgő).



Másnap, október 29-én, szombaton, a 4StatesSessions - nemzetközi improvizációs zenei workshoppal, azaz zenei műhellyel kezdődik a műsor: 13 órától az NFG klubban együtt lehet zenélni az Are You Free? néhány fellépőjével, mi több, a rögtönzéses „jammelés” során kialakult formáció este színpadra is léphet. A részvétel ingyenes, hangszert azonban hozni kell (énekeseknek mikrofont).
A fesztivál hivatalos programja ismét 19 órakor indul be – elsőként a kortárs közép-európai jazz egyik legelismertebb képviselője, a lengyelországi Bydgoszczból érkező Sing Sing Penelope játszik. Az öttagú formáció a lengyel jazz új generációjához tartozik; progresszív zenei világuk egyaránt betekintést enged a fúziós jazz, a népzenei hagyományok és a klasszikus jazz világába, ugyanakkor játékuk mégis visszafogott és kifinomult marad. Utánuk következik a norvég-cseh NOCZ kvartett, mely tagjai Didrik Ingvaldsen (trombita), Mikaell Olsson ( bőgő), Radim Hanousek (szaxofon) és Martin Kleibl (dobok) – ők négyen az improvizáció, kísérletezés és free jazz hívei, majd a délutáni workshop résztvevői hallhatók. Záróakkordként afterpartit tart Olasz István, a komáromi Jókai Színház színművésze, aki DJ Dilemmaként nu jazz, glitch hop, dubstep, dnb és house stílusú lemezei közül válogat.


A kétnapos nemzetközi fesztiválra és a 4StatesSessions zenei workshopra a belépés ingyenes. A rendezvény Szlovákia Kulturális Minisztériuma, Dunaszerdahely önkormányzata, a Pozsonyi Lengyel Intézet, az Adam Mickiewicz Intézet és az Osztrák Kulturális Fórum támogatásával, a Na’ Conxypan polgári társulás főszervezésében, valamint az NFG polgári társulás és a Limmitationes társszervezésében jön létre.

Az illusztrációs videón a tavalyi Are You Free? egyik fellépőjét láthatják / hallhatják.

NFG