Fotókiállítás nyílik II. János Pál pápáról Esztergomban

2011. november 4. - 14:43 | Kultúra
Fotókiállítás nyílik II. János Pál pápáról hétfőn Esztergomban, a Szent Adalbert Központban; a tárlat főként a katolikus egyházfő kelet-európai útjairól szól - közölték a szervezők.

Mint írták, a megnyitón Illés Pál Attila történész, polonista mellett Zsille Gábor költő, műfordító, az Új Ember című hetilap szerkesztője emlékezik meg a pápáról, történelmi jelentőségéről és az ifjúságra gyakorolt, a katolikus egyház megújulását is nagyban elősegítő hatásáról.

Hozzátették, Piotr Jantos krakkói fotóművész portréfotó-sorozatot állított össze a boldoggá avatott egyházfőről, ezt egészítik ki Szirányi János fotográfus képei, amelyeket a pápa magyarországi látogatásai alkalmával készített.

A kiállításon szemelvényeket és életképeket láthatnak az érdeklődők a szentatya életútjáról, munkásságáról és szerepéről a kelet-közép-európai kommunista diktatúrák összeomlásában. A fotósorozat időrendet követ: Karol Wojtyla plébánosi, majd püspöki, érseki, bíborosi éveiről, illetőleg a pápasága idejéről készített felvételek láthatók - mutattak rá.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a pápát "karizmatikus egyházi vezetőként idézi meg a fotósorozat, de a hangsúlyt elsősorban emberi arcára helyezi, tekintetében ott látható az egész ember. Ez avatja a fotókat maradandó emlékekké; dokumentálja, miként teremtett összhangot a vallások és a nagyhatalmak közötti párbeszédben, spirituális erejével újra vonzóvá téve az evangéliumot".

Az egyik képen Karol Wojtyla, a fiatalember kajakban evez, fején kendővel a napszúrás ellen; egy másikon az erdőben, viaszosvászonnal letakart asztalnál ül, és a táborozókkal eszik. Ebből az egyszerű, közvetlen, néha kalandos lelkületből pápasága idején is sokat megőrzött, zavarba hozva ezzel a rangokhoz és külsőségekhez ragaszkodókat - fogalmaztak.

MTI/para