Elhunyt Ivan Martin Jirous, a cseh underground legendája

2011. november 11. - 10:48 | Kultúra
Hatvanhét éves korában csütörtökön Prágában elhunyt Ivan Martin Jirous költő és zenész, a cseh underground legendás alakja, egykori disszidens, a Charta 77 ellenzéki mozgalom markáns egyénisége.

Jirous, aki Magor (Ökör) néven volt közismeret és népszerű az egykori cseh ellenzéki és kulturális körökben, Václav Havel emberi jogi aktivista, drámaíró és államfő legközelebbi baráti köréhez tartozott. "Nagy megrendüléssel fogadtam Jirous halálhírét. Éveken keresztül nagyon közeli barátom volt, aki jelentősen befolyásolta az országunkban zajló eseményeket. Örömömre szolgál, hogy Magor ezt a jobb kort is megélte, amiért oly sokat tett" - tolmácsolta Havel véleményét szóvivője.

"Nagy cseh költő volt. Hős volt, aki éveket töltött a börtönökben, de sosem adta be a derekát" - kommentálta Jirous halálhírét Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter, az elhunyt barátja.

Jirous művészettörténetet végzett az egyetemen, de a hatvanas évek közepétől a könnyűzenéből élt. Oszlopos tagja volt a The Plastic People of the Univers zenekarnak, amelyet a hetvenes években betiltottak, majd kirakatpert folytattak tagjai ellen. Jirous ellenzéki tevékenységért mintegy 8,5 évet töltött a kommunista rendszer börtöneiben. Verseit a hetvenes évek közepétől a nyugati cseh emigráció adta ki. Prágában legálisan csak az 1989-es rendszerváltás után jelenhettek meg.

Irodalmi tevékenységéért Jirous megkapta a Jaroslav Seifert díjat is.

(MTI)