Presser Gábor és a Csík Zenekar is fellép a győri téli fesztiválon

2011. november 21. - 10:14 | Kultúra
Fellép a Csík Zenekar Presser Gáborral, koncertet ad Pitti Katalin operaénekes, Rákász Gergely orgonaművész és Bródy János is, a Szentpétervári Állami Balett pedig a Diótörővel szerepel a pénteken kezdődő Advent Győrben - Téli fesztivál programján.

A rendezvénysorozatot beharangozó hétfői sajtótájékoztatón Serfőzőné Tóth Andrea, a Polgármesteri Hivatal főosztályvezetője elmondta, hogy a december 31-ig tartó fesztiválon mintegy száz program várja az érdeklődőket.

A Csík Zenekar és Presser Gábor koncertje november 26-án lesz a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban. Ugyanaznap szólaltatja meg Mahler Titán szimfóniáját a komponista halálának 100. évfordulójára emlékezve a Győri Filharmonikus Zenekar Keller András vezényletével a Richter teremben.

Varnus Xavér karácsonyi orgonakoncertjén Bach, Albinoni és Vangelis műveket játszik az Újvárosi református templomban december 4-én. Jandó Jenő zongoraművész Liszt-műveket ad elő a Liszt-évhez kapcsolódóan december 10-én a Richter teremben.

Pitti Katalin operaénekes és Virágh András orgonaművész adventi koncertjének december 18-án a Győri Bazilika ad helyet. Rákász Gergely Liszt, Wagner és Verdi műveit játssza az Újvárosi református templomban december 26-án. Másnap Bródy János Az Illés szekerén című albumát mutatja be jótékonysági koncerten a Richter teremben.

Advent idején számos szabadtéri rendezvényt is kínálnak a győrieknek és a várost felkereső turistáknak. A Széchenyi téren egész Győrkőc-birodalom épül szalmalabirintussal, karácsonyi körhintával, kisvasúttal. Ott állítják fel a város óriási adventi koszorúját, karácsonyfáját és betlehemét. A hagyományokhoz híven advent négy vasárnapján közös gyertyagyújtásra várják a sokadalmat.

Szabadtéri koncertekkel is készülnek a szervezők: fellép többek között a Fabula Együttes, a Cserefa Együttes és a Royal Tánczenekar. Emellett bábelőadás is szórakoztatja majd a gyerekeket.

A programot színházi produkciók is színesítik. A Szentpétervári Állami Balett december 23-án a Diótörő című karácsonyi táncjátékkal vendégszerepel a Győri Nemzeti Színházban. A teátrum Kisfaludy termében láthatja a közönség december 3-án Kszel Attila Al Addin című, nem csak gyerekeknek szóló fantáziajátékát.

A fesztiválhoz vásár is kapcsolódik: a belváros utcáin és a Széchenyi téren 110 pavilonban kínálják portékáikat a kézművesek. Hétköznaponként délután 4 órától, szombaton egész nap ingyenes lesz a parkolás a belvárosban, az üzletek pedig meghosszabbítják nyitva tartásukat advent idején - tette hozzá Bolla Péter kabinetfőnök.

MTI/para