Animációs kavalkád: Az Anilogue-on a helyünk

2011. november 22. - 20:11 | Kultúra
Az egészestés animációk között Jankovics Marcell Az ember tragédiája című alkotása is versenyez a szerdán kezdődő Anilugue nemzetközi animációs filmfesztiválon, amelynek programja a hagyományokhoz híven párhuzamosan zajlik Bécsben és Budapesten.

A legfrissebb animációs filmeket, ezek között az európai animációs Oscarra, a Carton d'Or-díjra jelölt idei alkotásokat is felvonultató fesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban veszi kezdetét szerda este. Nyitófilmként A rabbi macskája című misztikus animációs kalandfilmet láthatják a nézők. A háromdimenziós alkotás Joann Sfar azonos című, világhírű képregénye nyomán született.

Az egyhetes program szervezői az idei év újdonságának szánták, hogy nemcsak rövidfilmek, hanem egészestés animációs produkciók is szerepelnek a versenyprogramban. A rövidfilmes mezőnyben harminc európai animáció, míg a nagyfilmes kategóriában kilenc alkotás indul a fesztivál díjaiért.

A díjakról nemzetközi zsűri dönt, az egészestés program zsűrijét Bastien Dubois francia filmrendező vezeti. A rövidfilmes kategória győzteseit vasárnap délután az Urániában hirdeti ki a Hilmar Sigurdsson, Wolfgang Obermair és Igor Lazin alkotta zsűri, a nagyfilmes díjakat viszont három nappal később Bécsben nyújtják át.

Az egészestés versenyprogramban vasárnap az Urániában vetítik Jankovics Marcell Az ember tragédiája című, nagy ívű munkáját, a szervezők tájékoztatása szerint ez lesz a több mint 25 éves alkotómunka eredményeként született film hivatalos ősbemutatója.

Ebben a kategóriában az Európán kívüli nevezéseket is fogadta a fesztivál, ezért Az ember tragédiája (magyar), Alois Nebel (cseh-német), a Fimfárum: Három az igazság (cseh), A rabbi macskája (francia), az Egy macska kettős élete (francia) és a Temetésre várva (angol) című produkciók mellett két japán animáció, a Levél Momónak és a Csillaghajsza, valamint a Régen minden súlyos volt című amerikai alkotás indulhat a díjakért.

A rövidfilmes versenykategória harminc filmjét csütörtökön a Toldiban lehet megtekinteni, de az Urániában is vetítik azokat tízes blokkokban szerdától péntekig.

Animált éj címmel pénteken rendezik meg a Toldi moziban a fesztivál korábbi években sikert aratott rajzfilmmaratonját. Az estén Ducki Tomek és három lengyel kollégája neves animációs rendezők videoklipjeiből mutat be válogatást. A maraton műsorában főként rövid lélegzetű művek szerepelnek, de 21 órától egy nagyfilm, a György, a sün című lengyel produkció premierjére is sor kerül.

A vetítéseket szakmai programok kísérik, többek között közép-európai animációs rendezők osztják meg tapasztalataikat egymással. Az Anilogue látogatói olyan ínyencségeket is elcsíphetnek, mint annak a térhatású remake-nek egy részlete, amely Gauder Áron Nyócker! című animációjából készül.

A nemzetközi animációs mustrán a neves rendezők és műhelyek mellett a műfaj jövendőbeli alkotói is bemutatkoznak. A térség animációs iskoláiból érkező diákok pénteken workshopon vesznek részt, majd szombaton a közönség elé tárják készülő műveiket.

MTI/para