Húsz éve hunyt el Freddie Mercury

2011. november 24. - 18:12 | Kultúra
Húsz éve annak, hogy elhunyt a legendás Queen zenekar vezetője, Freddie Mercury.

Fiatalon hunyt el, 45 éves korában. Polgári nevén Frederic Bulsarának hívták, 1946. szeptember 5-én született Zanzibár szigetén.

Perzsa vezetékneve ellenére Freddie szülei mindketten brit állampolgárok voltak, apja brit diplomataként dolgozott. A neves énekes 13 éves koráig egy indiai internátusba járt Bombay-ben. 1959-ben családjával együtt Angliába költözött. A középiskola befejezése után az Ealingi Egyetemre járt. Olyan évfolyamtársai voltak, mint Pete Townshend, a Who gitárosa és Ron Wood, a Rolling Stones tagja. Freddie művészet és dizájn szakra járt. Ekkor kezdett el dalokat írni, tagja volt a Sour Mulk amatőr együttesnek, később pedig a Wreckage-nek. A Mercury nevet a mitológiából kölcsönözte.

A Queen zenekar nevét Freddie találta ki. Első fellépéseiket egyetemi klubokban tartották. Hivatalosan Queen zenekarként 1971. február 19-én léptek fel a londoni Hornsey Townban. 1973-ban megjelent első albumuk és nem sokkal ezután megkapták életük első aranylemezét. Ezután 1 hónappal első brit turnéjukra indultak, mint a Mott The Hoople zenekar előzenekara. A közönség körében sikert arattak, s 1974 márciusában elkezdődött első saját koncersorozatuk Nagy-Britanniában. Egy hónappal később pedig már az USA-ban koncerteztek. Azonban Brian May sárgaságot kapott, ezért idő előtt haza kellett repülniük.

Az első nagy sikert negyedik albumuk, az A Night At The Opera aratta, mely 1975. november 21-én jelent meg. Tizenkét dal szerepelt rajtuk, az összes tag szerzeményei. Kislemezen kiadták a Bohemian Rhapsody-t, melynek köszönhetően a dalt és az albumot is platinalemezzel díjazták. 1976. szeptember 18-án  ingyenkoncertet tartottak a Hyde Parkban, ahová 150 ezer rajongó ment el, aminek köszönhetően túlszárnyalták a Rolling Stones rekordját.

1981 márciusában a Queen turnéra indult Dél-Amerikába és Mexikóba, ahol a közönség nagy csodálattal, leklesedéssel vett részt a koncerteken, a Queennek még a rideg japánokat is sikerült elbűvölniük. 1986 júniusában megjelent a Kind Of Magic album, ezt egy európai koncersorozat követte, mely során az együttes fellépett Budapesten, a Népstadionban. A koncerten eljátszották a Tavaszi szél vizet áraszt című ismert magyar népdalt. A nyolcvanezres közönség nagy ovációba kezdett, amikor Freddie elkezdte énekelni a dalt.

Mercury később szólóprojektjére kezdett el koncentrálni, 1987 májusában  a slágerlistákra került az általa feldolgozott Great Pretender, melyet a Platters amerikai vokálegyüttestől kölcsönzött. 1981-ben Londonban, Kensington városrészben, 500 ezer fontért egy 28 szobás házat vásárolt. Itt hunyt el 1991. november 24-én 45 éves korában.

A Queennek hivatalosan Freddie Mercury-val az élen 47 kislemeze, 15 albuma jelent meg, a legutolsó halála után, 1995-ben Made In Heaven címmel. Ide tartoznak még Freddie szólóprojektjei a Mr. Bad Guy, Barcelona és a Freddie Mercury Album.

topky/-esz-