Mennyibe kerül a kultúra?

2011. december 10. - 18:51 | Kultúra
Visible Data név alatt közérdekű kiállítás nyílik december 13-án, a pozsonyi PF01 galériában. Ajánló

A Visible Data (látható adatok) egy több évig tartó nemzetközi vizuális-adatközlő projekt, mely a közszférából a kultúrába fektetett anyagiak átláthatatlanságára, illetve az ezzel kapcsolatos gyér tájékoztatásra hívja fel a figyelmet. Kiemelten foglalkozik Szlovákia, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szerbia és Hollandia kulturális politikájával. A projekt kiötlői leginkább a témával kapcsolatos nyilvános eszmecseréket hiányolják. A Visible Data ezen problémák kritikájaként valósul meg – szerves részét fiatal grafikusok munkái teszik ki, amelyekkel képszerűen ábrázolják az említett országok különféle kulturális területeinek anyagi gondjait.



A szervezők (OPEN DESIGN STUDIO) elsődleges célja, hogy az érdeklődők összehasonlíthassák a kultúra finanszírozási módját és forrásait az egyes országokban. Az efféle költségtérítés sok esetben szövevényes pókhálóra hasonlít, amelyet a Visible Data segítségével kibogozhatnak. A kiállításra kerülő művek fele egy pozsonyi plakátkészítő workshopon belül jött létre, amelyet novemberben szerveztek a KC Dunaj művészeti központban és amely lektorai a holland Catalogtree grafikai stúdió két vezető grafikusa, Daniel Gross és Joris Maltha voltak. Az ún. tájékoztatási dizájn segítségével túlnyomórészt kritikus poszterek születtek, amelyek egy több hónapos kutatás eredményeit mutatják be.



A kiállítást guerilla-akciók is kísérik majd, vagyis rajtaütésszerű megmozdulások, amelyek által Pozsony belvárosába szivárogtatják információikat a szervezők. Tervben van továbbá egy honlap bemutatása és újság kiadása is, amelyben megtalálható lesz a legtöbb kiállított mű.



A Visible Data tárlat a pozsonyi PF01 galériában  2011. december 13.-tól 2012. január 31.-ig tekinthető meg.



Mészáros Veroni