Kitűnő jazz előadók az NFG-ben

2011. december 14. - 10:33 | Kultúra
December 17-én, szombaton, a Gabriel Jonáš Latino Trio érkezik a dunaszerdahelyi NFG klubba a Jazz Klub DS esten belül. Ajánló

A Gabriel Jonáš Latino Trio egy projekt, mely 2010 óta működik – repertoárjuk nagy részét Gabriel Jonáš zongorista szerzeményei teszik ki „latino“ hangszerelésben. A trió vezetője az említett zenész, aki a ’70-es években New Yorkban élt, ahol olyan ismert előadókkal zenélt együtt, mint Sam Jones, Bobby Dorham, Joe Newman, Attila Zoller vagy Albert Heath. Szlovákiai visszatérése óta rendszeresen koncertezik, különféle jazz alakulatok tagjaként.Eddy Portella, a trió ütőhangszerese, perui származású zenész, 1989-ben költözött családjával Pozsonyba. Salsa, flamenco, jazz és folkbeat formációk aktív tagja – vendégszerepelt például a Mango Molas, Martin Valihora & Juraj Griglák (Funk Punk), Remedios együttesekben, de együttműködött Peter Lipa énekessel és az A.M.O. hip hop bandával is. A Batatimba nevű dobegyüttes alapítója és latino zenei tanfolyamokat is vezet.Juraj Kalász a nagybőgő mestere; saját zenekarokon kívül (Just Jazz, Jazz Special), tagja volt a lengyel Janusz Muniak kvaretettnek, a Shawn Loescher triónak, az Elie Quintet-nek, vagy a Peter Cardarelli Quartet-nek is. Színházi darab zenéjéhez is hozzájárult. Neve összeforrt  jazz jamm session-ökkel, amelyeket ő is kezdeményezett Pozsonyban.


Az est vendége Juraj Bartoš trombitaművész lesz, aki alapítója, frontembere és fő hangszerelője a Bratislava Hot Serenaders együttesnek. Koncertekben gazdag életpályája során fellépett olyan sztárokkal, mint Liza Minelli, Ray Charles, Shirley Bassey vagy Dizzy Gillespie. Párhuzamosan a jazz zenével, a komolyzenei vonal is hangsúlyos Bartoš számára: szólótrombitásként játszott például a prágai, pardubicei, olomouci, pozsonyi, zlíni vagy a kassai szimfonikus zenekarral, de állandó tagja a Vienna Art Orchestrának is.E négy kivételes zenész koncertje december 17-én, 20:30-kor kezdődik az NFG-ben. Belépő a helyszínen váltható, a koncert főszervezője a Na’Conxypan polgári társulás, támogatója a Szlovák Köztársaság kulturális minisztériuma és a Szlovák zenealap.

Az illusztrációs videón Gabriel Jonáš látható, hallható.

NFG