2012 az olimpia éve Londonban, ahol kulturális kavalkád is várja a látogatókat

2011. december 31. - 14:08 | Kultúra
A skót kastélyok, az őskori építmények és a brit főváros szinte minden szeglete a kulturális programoktól lesz hangos a 2012-es londoni olimpiával párhuzamosan megrendezésre kerülő 12 hetes művészeti fesztiválon, amely több mint ezer programmal várja a Londonba érkező több millió látogatót.

A 2012-es nyári olimpiai játékok kezdetét megelőzően, július 21-én és 22-én megrendezésre kerülő River of Music elnevezésű koncertsorozaton öt kontinens képviselői lépnek színpadra a brit főváros hat helyszínén a Temze mentén. A Scissor Sisters amerikai popegyüttes és Baaba Maal szenegáli énekes mellett a fellépők között lesz az amerikai dzsesszlegenda Wynton Marsalis és a szintén amerikai Naturally 7 vokálegyüttes.

"A 2012-es londoni kulturális olimpiára tervezett ötleteink közül valószínűleg ez a zenei fesztivál a legmerészebb és legnagyobb vállalkozásunk" - mondta el korábban Ruth Mackenzie, a Kulturális Olimpia és a 2012-es Londoni Fesztivál igazgatója.

A kétnapos "zenefolyam" Európából érkező fellépői a Trafalgar téren és a Somerset House-ban adnak koncertet. Az amerikai előadók a londoni Towert, az ázsiaiak a Battersea Parkot, az afrikai fellépők a Jubilee Gardenst, az ausztráliai szigetvilág képviselői pedig a greenwichi régi Tengerészeti Főiskolát veszik birtokba.

A Kulturális Olimpia legkiemelkedőbb programját jelentő 2012-es Londoni Fesztivál zenei palettáján a San Franciscó-i székhelyű Kronos Kvartett, a Daniel Barenboim vezette fiatal izraeli és arab muzsikusokból álló West-Eastern Divan Orchestra, valamint a venezuelai Simon Bolivar Szimfonikus Zenekar is szerepel. A sokszínű zenei programban Damon Albarn (Blur, Gorillaz) és Philip Glass is helyet kapott.

A britek leghíresebb kulturális "exporttermékének", Shakespearenek is jut majd bőven szerep a 2012. június 21. és szeptember 9. közötti művészeti maratonon. A bárd darabjait a Stratford-upon-Avonben működő Royal Shakespeare Company és a Globe színház állítja színpadra. Mark Rylance színész a brit főváros különböző szegleteiben felbukkanva fog Shakespeare-szonetteket előadni.

A Nobel-díjas amerikai regényíró, Toni Morrison és a mali származású énekes-dalszövegíró, Rokia Traore a bárd Desdemona című műve által inspirált saját szerzeménnyel készül a fesztiválra. Cate Blanchett a kortárs német szerző, Botho Strauss Gross und Klein (Nagy és kicsi) című darabjának új színpadi adaptációjában lép fel a Sydneyi Színházi Társulattal a színházi programsorozatban.

A képzőművészetet többek között olyan kortárs művészek fogják képviselni, mint Rachel Whiteread és Olafur Eliasson. Egy sor rövidfilmet is vetítenek a fesztivál keretében, köztük az elismert brit rendező, Mike Leigh egy alkotását. Felújított változatban, új zenei aláfestéssel mutatkoznak be hosszú évtizedek után a nagyközönség előtt Alfred Hitchcock némafilmjei. A brit filmintézet szerint az 1920-as évekből származó klasszikusokat "leporolták", hogy a lehető legjobb digitális változat készülhessen belőlük, mire levetítik őket a kulturális olimpián.

Az 1926-os The Lodger: A Story Of The London Fog című film zenéjének Nitin Sawhney indiai-brit komponista ad új hangzást a londoni szimfonikus zenekar közreműködésével. A The Pleasure Garden című alkotáshoz Daniel Cohen, a Királyi Zeneakadémia nemrég végzett növendéke szerez új zenét. Utóbbi film Hitchcock első rendezéseként vonult be a történelembe.

A fesztivál helyszínei között nem csupán múzeumok és galériák szerepelnek. A kőkorszaki Stonehenge, a festői szépségű Windermere-tó, és a skóciai Stirling-kastély is megannyi programmal fogja várni az érdeklődőket. Az Észak-Angliában lévő római kori Hadrianus-fal pedig a New York-i YesYesNo kollektíva keze alatt válik majd egy 138 kilométer hosszú installációvá. A szervezők korábbi bejelentése szerint a rendezvények egy része mindenki számára ingyenes lesz.

A sport- és művészeti forgatagban a múzeumok sem hagyják élmények nélkül az újdonságra éhes művészetkedvelőket, akik jövő nyáron talán a szokásos tolongás nélkül, saját lépéseik visszhangját hallgatva járhatják be kedvenc galériáikat. A British Museum 2012. július 19-én nyitja meg a Royal Shakespeare Company-val közösen szervezett Shakespeare: Staging the World című kiállítást, ahol a bárdhoz kapcsolódó tárgyakkal, írásokkal, régi filmekkel, kosztümökkel, rajzokkal és festményekkel találkozhatnak a látogatók egészen november 25-éig.

A Wallace Collection a 16. századi ötvösség legfinomabb darabjait vonultatja fel a május 17-én megnyíló The Noble Art of the Sword: Fashion and Fencing in Renaissance Europe (A kard lenyűgöző művészete: Divat és vívás a reneszánsz Európában) című kiállításán, ahol metszetek, és használati utasítások fognak végigkalauzolni a kardok viselésére és használatra vonatkozó szigorú előírásokon.

A National Gallery of Scotland július 14-én nyitja meg a Van Gogh to Kandinsky: Landscapes of the Imagination (Van Goghtól Kandiszkijig: a képzelet tájai) című tárlatát az amszterdami Van Gogh Múzeum közreműködésével. A skót National Museum a szentpétervári Ermitázstól kölcsön kapott francia ezüstök, porcelánok, festmények és kosztümök révén mutatja be Nagy Katalin orosz cárnő életét a július 13-tól október 21-éig tartó kiállításán.

Az igazi csillogásra vágyóknak a Goldsmith's Hall június 1. és július 28. között látogatható Gold: Power and Allure (Arany: Erő és csábítás) című kiállítását, majd szeptember 15-től egészen december 9-éig a Royal Academy lenyűgöző - az ókori görögöktől kezdve, egészen Rodin, Henry Moore és Jasper Johns keze munkáját dicsérő - bronzmunkákat felvonultató tárlatát lesz érdemes felkeresniük.

A modern és kortárs alkotásokra specializálódott Tate Liverpoolban Turner, Monet és Cy Twombly késői alkotásait összevető kiállítás nyílik június 22-én. A londoni Queen's Gallery a királyi gyűjtemény gyöngyszemeiből szemezget a The Northern Renaissance: Dürer to Holbein (Az északi reneszánsz: Dürertől Holbeinig) című tárlaton. A Tate Modern a film, a fényképészet és a színházi produkciók kontextusába ágyazva mutatja be Edvard Munch művészetét (június 28-október 14). A National Gallery William Turner angol romantikus festőnek és a 17. századi tájképfestőnek, Calude Lorrainnek szentel kiállítást március 14-től június 5-éig.

Szintén a galériában kap helyet a Seduced by Art: Photography Past and Present (A művészet által elcsábítva: a fotográfia múltja és jelene) című kiállítás. Az október 31-én megnyíló tárlaton a korai és a kortárs fotográfia kivételes alkotásain keresztül ismerhetik meg az érdeklődök a fényképészet elmúlt 150 évének történetét.

Rögtön januárban nagyszabású kiállítása nyílik David Hockney-nak a Royal Academy-ben: a látogatók hatvan év 200 alkotását csodálhatják meg az április 9-ig tartó tárlaton. A néhai Lucien Freud portréit a National Portrait Gallery-ben nézhetik meg az érdeklődők. Februártól a britek legkedveltebb fiatal művésze, David Shrigley veszi birtokba a Hayward Gallery felső szintjét, a hónap végén pedig Jeremy Deller is "beköltözik" az alsó kiállítótermekbe.

Yoko Ono munkái a londoni Serpentine Galleryben, Damien Hirst alkotásai pedig a Tate Modernben kapnak helyet. Március végétől augusztus közepéig nagyszabású divatkiállítással várja a látogatókat a londoni Victoria and Albert Museum. A British Design 1948-2010 című tárlaton mintegy 350 divattal kapcsolatos tárgyat, köztük a néhai Alexander McQueen egyik estélyi ruháját is megnézhetik a látogatók.

mti/para


Címkék: londoni olimpia