Scorsesét dokumentumfilmjéért is jelölték a rendezői díjra

2012. január 13. - 10:47 | Kultúra

Martin Scorsese, aki korábban A leleményes Hugo című játékfilmjével került az Amerikai Rendezők Céhének (DGA) díjára jelöltek közé, a George Harrisonról forgatott dokumentumfilmjéért is jelölést kapott a céhtől.

A DGA Scorsesén kívül a The Interrupters című chicagói erőszakellenes dokumentumfilmjéért Steve Jamest, a Paradise Lost 3: Purgatory című munkájáért Joe Berlingert és Bruce Sinofskyt, a csimpánzokról szóló filmjéért James Marsh-ot, a Bill Cunningham New York című alkotásáért pedig Richard Presst írta fel jelöltlistára.

Az említett munkák közül a The Interrupters és a George Harrison: Living in the Material World című film nem szerepel a dokumentumfilmes Oscar-mezőny 15 alkotást felsoroló listáján, amelyek közül az öt Oscar-jelölt fog kikerülni.

Az Amerikai Filmakadémia csütörtökön jelentette be, hogy felülvizsgálta gyakorta kritizált dokumentumfilmes jelölési rendszerét. A következő évtől kezdve nem válogatóbizottság fogja szelektálni a filmeket, hanem a Filmakadémia dokumentumfilmes csoportjának tagjai szavaznak arról, mely produkciók kerülnek a jelöltesélyesek közé.

A DGA alig egy hete tette közzé a játékfilmes mezőny jelöltjeinek nevét. Scorsese mellett Woody Allen (Éjfélkor Párizsban), David Fincher (A tetovált lány), Michel Hazanavicius (The Artist - A némafilmes) és Alexander Payne (Utódok) kapott jelölést a rendezőcéh díjára. Január 28-án díszvacsora keretében jelentik be díjak nyerteseit.

(MTI)